Ana Biriș: Ce facem cu părinții care își îndrumă tinerii către o facultate?

Un aspect care se repetă constant în piața muncii e legat de tinerele talente. Angajatorii nu îi pot reține, noile talente nu știu exact ce vor.


Am decis să încep această serie de articole – interviuri pentru a-i aduce în prim plan pe acei studenți care:

- poate nu au toate aspectele din viața lor bifate, însă au energie. Sunt vii

- fac deja lucruri extraordinare și ies din zona lor de confort

- visează și planifică după viziunea lor


Seria de articole continuă cu Ana-Maria Biriș.


Cine este Ana?

Ana e în primul rând un om sincer care vorbește cu deschidere despre lucrurile care trebuie schimbate în relația părinte - copil pentru a da libertate și încredere.


Ea este studenta care și-a descoperit pasiunea în make-up, deși a terminat Facultatea de Inginerie și Protectia Mediului în Industrie la Cluj-Napoca. A participat în programul FUTURE, ediția TenarisSilcotub din acest an cu un scop bifat: de a se cunoaște mai bine și a-și căuta primul loc de muncă pornind de la pasiune.


Ce vei afla din acest articol?

- ce înseamnă să alegi o facultate după dorințele părinților

- ce ar trebui să facă părinții pentru a ajuta tânărul să își aleagă facultatea

- cum ne găsim pasiunea reală și punctele noastre forte?


Vezi celelalte articol aici.


Ai decis să aplici la Universitatea Tehnică, deși pasiunea ta nu era în această direcție. Spune-ne mai multe despre acest pas.

Așa este. După terminarea profilului matematică-informatică, nu știam încotro să mă îndrept. Din curiozitate și necunoscând foarte bine ceea ce urma să studiez, am ales Politehnica, care, după cum era de așteptat, m-a dezamăgit treptat.


Experiența personală m-a ajutat să realizez că școala din România nu pune accent pe dezvoltarea pasiunilor și nici pe metodele nonformale de educație, care devin necesare în descoperirea noastră.

Ce recomanzi părinților care își trimit copiii la facultăți care nu sunt în concordanță cu pasiunile lor?

Să nu o facă! Sunt foarte puțin cei care știu de la o vârstă fragedă ceea ce vor să devină cu adevărat la maturitate. Acest lucru este perfect normal, însă mulți părinți nu înțeleg acest lucru și devin un factor de stres în plus pentru elevii dezorientați: „Du-te și tu la facultate, nu contează unde, numai să faci una”, „Du-te la facultatea asta, o să îți placă”, „Dacă nu mergi anul acesta, îți vei pierde generația” etc.


Decât să îi oblige efectiv să meargă la o facultate, ar fi mai de ajutor să îi susțină pe copii atât moral, cât și financiar încă din perioada licelui să descopere la ce facultate s-ar potrivi. De asemenea, să îi îndrume să discute cu cineva din domeniu: doctor, avocat, mecanic, inginer, pentru mai multe sfaturi sau să meargă la școli de vară organizate. În felul acesta, își vor forma o idee despre viitoarea carieră pe care ar trebui să o urme