top of page

Angajarea prin ochii unui student - frică sau oportunitate?

Recruitment is marketing. If you are a recruiter nowadays and you don't see yourself as a marketer, you are in the wrong profession. - Matthew Jeffrey

Angajarea mereu a fost tratată drept un subiect sensibil care trezește spaimă și diferite emoții mai ales pentru studenți și pentru persoanele care se confruntă prima dată cu acest proces. Atât de des mi s-a spus și mie că angajarea este un moment crucial, un moment dificil încât am privit-o de multe ori cu teamă și am încercat să amân cât mai mult momentul.


Dar angajarea nu ar trebui să fie ghidată de frici, ci ar trebui privită ca o nouă oportunitate din care poți învăța multe atât despre tine cât și despre piața muncii.


Vreau să îți spun mai multe despre cum am văzut angajarea și cum o văd eu azi, ca student care a trecut printr-un program complex de pregătire pentru primul job.




Angajarea prin ochi de licean


Ca și elev fără experiență și fără încă prea multe cunoștințe despre piața muncii și despre propriile puteri și propria persoană, priveam angajarea mai mult ca pe o joacă.


Eram oarecum conștient de faptul că trebuia să mă angajez, dar încă tratam acest subiect cu o oarecare indiferență.


Nefiind prea tare stresat de acest subiect, nu mă simțeam speriat când mă gândeam la el, ci îmi oferea o oarecare încredere în mine și o dorință de a mă maturiza și de a porni pe proprii mei pași, chiar dacă nu am pornit încă în această direcție în anii de liceu.









Ochii de după liceu, maturitate în formare


Am trecut de o treaptă foarte importantă, cea a bacalaureatului, iar acum eram dornic de a mă maturiza


Am pornit pe proprii pași spre Iași, pentru a învăța la facultatea dorită. Aflat în primul an de facultate deja mă cunoșteam mult mai bine, dar cunoștințele mele despre piața muncii cât și paginile din CV erau goale, aspect care îmi provoca o teamă tot mai mare, o teamă care era din ce în ce mai aproape de mine.


Fiind mult mai conștient de direcția de viitor, eram convins că trebuia să mă angajez mai devreme sau mai târziu. Ca să ne încurajeze, mulți profesori ne-au spus despre firmele care vin și trag de noi să ne angajăm la ele.


Acest aspect mi-a oferit din nou încredere, iar acele temeri pe care le aveam datorită lipsei de cunoștințe s-au mai domolit, dar am început să privesc acest subiect ca o oportunitate.



Când a început frica?


Anii au trecut foarte repede și am ajuns în ultimul an de facultate. După ce s-a terminat vacanța de vară am realizat că acesta este ultimul an, iar eu de acum ar trebui să câștig proprii mei bani și să capăt cât mai multă experiență.


Am încercat să-mi pun cap la cap cunoștințele și am realizat că paginile CV-ului nu mai sunt la fel de goale ca în primul an, dar se putea vedea în ele o ezitare cât și o oarecare stângăcie.


Acestea combinate au reprezentat pentru mine un semnal de alarmă. Trebuia să mă angajez, CV-ul nu arăta bine de nicio culoare, nu știam nimic despre piața muncii și nici nu știam cum se desfășoară un interviu. Eram total panicat, iar angajarea în acel moment reprezenta cea mai mare frică a mea pe care doream să o amân cât mai mult posibil.


Mă simțeam foarte descurajat, anxios și foarte pesimist când venea vorba despre viitorul meu. Vedeam totul mai mult ca o piedică decât o continuare frumoasă a propriilor pași prin viață.





FUTURE vine în ajutor


Imediat cum am realizat toate aceste lucruri, am apelat la ceea ce am fost învățat de părinții mei: studiază mai mult pentru a avea mai multe cunoștințe. Am încercat să caut cursuri și să obțin tot mai multe diplome pentru a putea avea o oarecare experiență și pentru a putea completa acele goluri. Toate cursurile acreditate găsite le puteam face după lucrarea de licență, iar eu trebuia să fac pe moment ceva deoarece mă simțeam pierdut.


În acel moment de căutare pentru diferite programe am dat peste programul FUTURE, unde am văzut șansa de a învăța despre piața muncii, construirea unui CV, pregătirea pentru un interviu și desigur cunoașterea de sine. Am aplicat cu multă speranță și încredere pentru program și când mi s-a spus că trebuie să dau un interviu am fost total panicat la început.


Era primul interviu la care aș fi participat vreodată.


Am fost acceptat în acest program, iar saptămână cu săptămână am ajuns să fiu mai puțin speriat, am început să mă cunosc mult mai bine și am reușit să-mi conturez punctele forte și punctele slabe.





Cum văd acum angajarea?


După finalizarea programului FUTURE am privit angajarea din nou ca pe o oportunitate, la fel cum o vedeam și în anii de liceu.


Acei colți fioroși de care mă temeam s-au adeverit a fi zâmbete prietenoase care te așteaptă să te învețe mai multe.


Imediat am simțit o nouă maturitate, o nouă încredere și o nouă perspectivă. Desigur, încă aș avea emoții dacă ar trebui să particip la un interviu sau să aplic pentru un job, dar aceste emoții nu mai sunt negative, ci niște emoții pozitive care mă încarcă cu energie.


Astfel, de la un joc, la o frică, de la o frică la o oportunitate și de la oportunitate la independență și maturizare este felul în care am privit procesul de angajare.


Dacă ieri aș fi amânat orice moment de a-mi crea CV-ul și de a-l depune, astăzi aș face acest lucru doar pentru acea adrenalină pozitivă și pentru acea senzație de bine.





It's not what you achieve, it's what you overcome. That's what defines your career. - Carlton Fisk

 

Articol realizat de: Cosmin Hongu

Editor: Mădălina Hodorog

Photos: Unsplash



----

Articolul face parte din categoria Sunt Student. Ce fac mai departe? în care am provocat studenții să scrie ei un articol despre cum văd angajarea, cariera și viitorul lor. Prin intermediul acestor articole-opinii îmi doresc ca tu, cititorul, să conștientizezi mai bine modul în care gândesc tinerii și să îi ajuți, acolo unde poți, prin experiența sau personalitatea ta. Aceste articole-opinii sunt redactate în întregime de studenții care și-au luat provocarea de a vorbi deschis despre lucrurile despre care nu prea vorbim în mod normal.


Cosmin a participat în programul FUTURE și acum ajută alți tineri să privească jobul ca o oportunitate și nu ca pe o frică.


Iubesc să ajut tinerii să iasă din haos. Așa cum știi, programul FUTURE - Construiește cu pasiune a ajutat în 5 ediții peste 350 de studenți și 200 de profesori universitari să facă trecerea de la facultate la primul job. Din 2022, am lansat și programul FUTURE Student - Alege un viitor cu pasiune unde ajutăm elevii și profesorii de liceu să ia decizii conștiente legate de alegerea facultății.


Construiesc punți acolo unde sunt prăpăstii. Între liceu și facultate. Între facultate și piața muncii.

(Mădălina Hodorog)





Comments


bottom of page