top of page

Când este cel mai potrivit să mă angajez?


Hmm, deci care este cel mai oportun moment să mă angajez? În timpul facultății sau după terminarea acesteia?


E o întrebare de care m-am lovit și eu, nu doar odată, iar cei mai mulți dintre voi, studenții, v-ați adresat-o cel puțin odată (asta dacă nu v-au adresat-o părinții deja). Nu vă mirați, nu vă speriați, e doar o etapă naturală din studenție.


Așa că, merită să ne angajăm din timpul facultății?


Ei bine, răspunsul poate varia în funcție de opiniile și circumstanțele fiecăruia dintre noi. Însă, cei mai mulți absolvenți povestesc despre cum au terminat o facultate, fără să fi lucrat în timpul acesteia și cum au ajuns să regrete acest lucru.


De ce au regretat? E simplu. La finalul studiilor, când au ajuns să-și redacteze propriul CV, au ajuns la concluzia că...ei bine...nu prea aveau ce să scrie pe partea de experiență profesională.


Experiență academică există din plin, iar acest lucru este esențial la construirea unor baze în domeniu. Însă doar mersul la cursuri nu ne pregătește pentru un loc de muncă.



Principalele abilități profesionale pe care le putem avea vin, bineînțeles, din cadrul voluntariatelor și a trainingurilor, internshipurilor și programelor de formare puse la dispoziție de către companii, proiecte internaționale disponibile atât în varianta online cât și offline, precum și o serie de evenimente de tip hackaton.

Doar în acest context putem vorbi de acumularea unei experiențe profesionale pentru că toate aceste activități te ajută să acumulezi acea „experiență” pe care o caută toți angajatorii.

Mai mult, toate aceste lucruri te vor ajuta să îți formezi o viziune despre cum va arăta locul tău de muncă.


Chiar dacă ai avut un part-time la McDonalds sau ai făcut voluntar fund raising pentru un ONG, dar tu vrei să devii un antreprenor, poți să-ți dezvolți anumite competențe soft esențiale pentru o viitoare carieră în antreprenoriat (managementul timpului, lucrul cu clienți, managementul echipei, etc.). Ai mai obținut și experiență ce intră în CV-ul tău (asigură-te că vei motiva skillurile dezvoltate).


La finalul anilor de studii poți avea o diplomă de licență, una de master, poate și una de doctorat, însă cu siguranță vei avea și o experiență profesională când vei ajunge în fața angajatorului. Fie că ai fost voluntar în diferite programe și ONG-uri, ai fost intern la una din firmele la care dorești să ai un job sau ai lucrat part-time la diverse companii, folosește-ți experiența acumulată alături de cea academică pentru a ajunge mai aproape de începutul carierei pe care o vei avea.


În concluzie, experiența se construiește în timp! Acea experiență căutată de angajator se dezvoltă nu după ce ai terminat o facultate ci în timpul ei prin:


-

Cursurile și seminariile din cadrul facultăților

- Practică

- Internship-uri în diverse companii unde lucrezi practic

- Evenimente naționale și internaționale

- Proiecte unde te implici activ

- Activități de voluntariat unde ai un anumit rol

- Programe internaționale de formare

- Evenimente de tip hackatons

- Și altele...oportunități există acum foooarte multe!



Însă, ca toate lucrurile în viață, trebuie să găsim un echilibru între viața profesională și cea academică, să nu neglijăm una în favoarea celeilalte.










Articol de: Irina-Elena Mircea

bottom of page