Există viață după licență - Interviu despre carieră Cu Gabriela Țoca

Entuziasmul este unul din lucrurile ce o definesc pe Gabriela Țoca, consilier vocațional în cadrul Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca. Unul din țelurile ei este să contribuie la creșterea calității vieții și a bucuriei celor pe care îi întâlnește în fiecare zi. Am avut ocazia să discut puțin cu ea despre cum ar trebui un student să vadă o viitoare carieră și problemele găsite pe drum.


De cât timp lucrezi în acest domeniu și care e parcursul tău profesional?

Lucrez de mai bine de 10 ani ca și consilier și trainer, am lucrat în proiecte de consiliere în cadrul Universității Babeș-Bolyai, cu peste 10 facultăți; am lucrat în proiecte naționale și proiecte europene - de consiliere și orientare în carieră pentru elevi și studenți; am lucrat în proiecte ce țin de Ministerul Educației; am fost colaborator în diverse asociații pentru tineret; am participat la grupuri de dezvoltare academică în mediul universitar, management de proiect; am dezvoltat asociații cu profil de antreprenoriat artistic, schimburi de experiență în străinătate; am propria asociație împreună cu sora mea, în domeniul cultural și formare/dezvoltare individuală și de grup.Deci implicarea în comunitate și în special, în rândul tinerilor a devenit o parte din tine. Cum se diferă o carieră azi, față de acum 20 de ani?

În primul rând, este o diferența foarte mare în ceea ce privește domeniul de carieră. Prezentul oferă un număr mult mai mare de meserii, ceea ce de multe ori face viață „mai” complexă, ritmul de muncă este unul mult mai alert, ceea ce face ca stresul să crească. Diversitatea mediilor profesionale ne obligă să dezvoltăm competențe transversale în plus, și multe altele.


Prin dinamicitatea mediilor de lucru, timpul în care stă cineva într–un job este mult mai redus. Așa cum știm, în trecut, mulți oameni se pensionau încă din primul loc de muncă, ceea ce rar se mai întâmplă astăzi. Investiția în pregătirea personală și profesională este complexă, pentru a dobândi un rol profesional dorit, în afară școlii, tinerii au nevoie de o pregătire suplimentară prin care să fie racordați la viață dorită și locul de muncă dorit.


Ce înseamnă de fapt pentru un student să facă consiliere în carieră?

Să începi un proces de consiliere în carieră, înseamnă să ajungi mai aproape de tine, să te cunoști mai bine, să îți cunoști plusurile și să îmbunătățești ce este de îmbunătățit, într-un cuvânt: autocunoaștere.


Ea e cea mai importantă parte în procesul din consiliere în carieră și care se face pe baza consilierii 1-1 și de grup. Continuăm cu evaluări acreditate și recunoscute în România în domeniul vocațional.


De ce este nevoie și de evaluări?

Este nevoie și de evaluări, pentru a avea informații mai precise cu privire la: interesele, valorile personale și profesionale, tip de personalitate, identificarea emoțiilor și gândurilor limitative, gradul de autonomie personală, identificarea mediilor profesionale potrivite, stil de viață dorit, identificarea unui stil vocațional potrivit, asumarea riscurilor etc.

Ca studenți, ar trebui să ne îngrijorăm dacă imediat terminăm facultatea și nu știm ce vrem să facem?

Îngrijorarea nu ne ajută, dar ne impulsionează să facem ceva în legătură cu noi, cu dorințele noastre și cu viziunea noastră despre noi înșine, și despre viitorul nostru profesional dorit.


Care sunt cele mai des întâlnite probleme pe care le întâlnești la studenți? Ce alte probleme au de obicei o soluție ușoară? Și care este aceasta? 

Tinerii sunt formidabili, au idei foarte bune și un grad mare de entuziasm. Ar fi de dorit, să se lucreze la creșterea încrederii în propria persoană, la curajul de a putea avea, și de a putea exprima dorințe curajoase, obiective mărețe și o viziune proprie despre propriul de viitor. De multe ori tinerii nu au acest exercițiu și se vede acest lucru în preocupările lor zilnice și nu numai.


Un alt capitol de îmbunătățit este managementul eficient și mai cu sens al timpului. Sigur, asta se leagă și de obiective sau de lipsa lor, atâta timp cât nu le ai, de ce să nu pierzi timpul?