top of page

Facultatea ar trebui să ofere informații din fiecare domeniu - Interviu cu Andreea Lucaciu

La cei 21 de ani ai săi, ambițioasă și hotărâtă, Andreea întruchipează modelul unui om al cărei pasiune depășește orice obstacol. Studentă a două specializări din cadrul Facultății de Geografie-Turism și Sport din Oradea și anume Educație Fizică și Sportivă și Kinetoterapie și Motricitate Specială, Andreea consideră că ieșirea din zona de confort și provocarea personală spre a te dezvolta sunt pași necesari către succes.



Andreea a aflat de FUTURE prin intermediul tatălui ei. „Îmi doresc ca fiecare student să aibă oportunitatea de a participa la acest training, întrucât am aflat lucruri pe care în alt context nu le-aș fi găsit. O să recomand tuturor cunoștințelor programul FUTURE și le voi transmite mai departe tot bagajul de informații, iar organizatorilor le doresc să poată susține cât mai multe ședințe de training, la care să participe cât mai mulți studenți și profesori.”

Cum te-a pregătit facultatea pentru un loc de muncă? Ca student, consideri că este greu să intri pe piața muncii?


Pe partea de sport este greu, întrucât noi depindem de un examen de titularizare, iar ocuparea posturilor este, după părerea mea, legată de noroc. Privind domeniul nostru, facultatea ne-a avertizat de fiecare obstacol care ar putea apărea și îmi respect profesorii pentru deschiderea și sinceritatea pe care au avut-o față de acest subiect.


În opinia mea, fiecare student alege o facultate care să îl pregătească pentru o meserie pe care dorește să o practice în viitor, însă, dacă alegerile acestuia se schimbă, consider că facultatea are datoria de a oferi câte puțină informație din fiecare domeniu de activitate, atât cât se poate.



Ai mai avut un job până acum? A fost în domeniul în care vrei să activezi și în viitor?


Am avut joburi sezoniere. Am lucrat ca barman, ca ospătar, ca hostess, iar în prezent lucrez ca antrenor de dans. Dacă ar fi să păstrez un job, ar fi acela de antrenor, însă nu consider că aș putea să clădesc un viitor care să depindă de el.

Mi-am asumat responsabilitatea de a avea un job pentru a conștientiza valoarea banilor și munca depusă care stă în spatele câștigării lor.


Care sunt aptitudinile pe care un angajat bun ar trebui să le dețină?


Un angajat bun ar trebui să știe să se modeleze în funcție de oamenii pe care îi are în jurul lui, să poată munci în echipă, să fie un bun comunicator și mai ales să fie responsabil și punctual.




Ai știut dintotdeauna că vrei să urmezi această facultate?


Povestea alegerii facultății este una amuzantă, deoarece eu doream să urmez medicina. Mă pregătisem un an și jumătate pentru admitere, însă atunci când a venit momentul examenului, am decis că nu acesta va fi drumul meu. Să devin medic stomatolog însemna să lucrez într-un cabinet pentru mulți ani, iar firea mea activă s-a impus, iar atunci am ales să mă înscriu la sport. In prezent, pe lângă facultate, sunt instructor de dans la NOW Dance The Dance, prima școală de dans creată de dansatorul și coregraful Emil Rengle. Dacă înainte predam copiilor, acum lucrez cu adolescenții, este o provocare, însă nu regret nimic.

Cum s-a schimbat percepția ta despre studiu după primul an de facultate? Ce ți s-a părut greu sau diferit față de liceu?


Deși părinții mei lucrează în sistemul de învățământ, pentru mine există totuși o nepotrivire legată de modul în care elevilor le sunt predate materii și noțiuni care nu sunt neapărat folositoare vieții de zi cu zi. Dacă în liceu eram obișnuiți să fim coordonați de către diriginte, să ne întâlnim cu același grup de oameni și să răspundem acelorași consecințe, în facultate lucrurile stau puțin altfel. Aici intervine responsabilitatea personală de a-ți organiza timpul și activitățile pentru o bună evoluție, întâlnești oameni diferiți, profesori diferiți și devii răspunzător pentru propriile acțiuni.






Articol realizat de: Diana Daniel

Editor: Mădălina Hodorog

Photos: Arhiva personală

bottom of page