Iulia Mărușcă: Cărțile - încotro?

Iulia Mărușcă e cu un drive aparte - o energie clară, sinceră și jucăușă. Din 2014 este omul de poveste din spatele Okian.ro - librăria online care vinde doar cărți în limba engleză.


„La vremea respectivă mi-am zis că o să fac acest job cu ochii închiși, pentru simplul fapt că eram deja de mulți ani o bibliofilă înrăită. Acum mi se pare așa simpatic ce naivă am fost eu atunci.


Ca să vinzi cărți e important să le iubești, dar nu e nicidecum suficient. Am avut o curbă de învățare foarte abruptă, dar plină de provocări. Iar din ianuarie 2018 conduc departamentul de e-commerce.”, spune Iulia.


Iulia Mărușcă

De ce citești acest interviu?

Iulia mi-a spus rapid DA când am întrebat-o dacă dorește să susțină studenții din cadrul programului FUTURE - Construiește cu pasiune. Așa cum știți, organizasem un concurs de soluții, iar pentru a fi concurs (dar mai mult pentru ideea de miză) am oferit o serie de premii: de la simulări de interviu, ședințe de orientare în carieră sau participare la evenimente).


Iulia, deși cu o mulțime de alte lucruri de gestionat mi-a spus DA - vrem să facem mai mult pentru o #EducatieAltfel.


 

Știai că?

- s-au vândut cărți cu 30% mai mult decât anul trecut pe Okian.ro? (pentru cei care încă consideră că nu se mai citește)


- o comandă conține în jur de trei cărți


- cele mai căutate cărți depind de context: un Game of Thrones care se termină în luna iunie va genera o serie de cărți vândute. Un Bill Gates care recomandă o carte va genera și el vânzări când nu te așteptai


- Una dintre cele mai bine vândute cărți ale ultimilor ani este Sapiens: A Brief History of Humankind a lui Yuval Noah Harari


I-am întrebat pe câștigătorii concursului de soluții ce și-au comandat de pe Okian. Acesta a fost unul din răspunsuri.

 

Ce înseamnă educația din perspectiva ta și OKIAN.ro?

Okian este o librărie online și ca atare o unealtă prin care oricine este interesat de educație (a sa sau a altora, formală sau alternativă) are acces la zeci de mii de cărți în limba engleză (beletristică, non-ficțiune sau carte academică).


Personal, sunt de părere că școala ar trebui să existe mai ales ca să te învețe să gândești și să faci legături logice. În ziua de azi, mai orice informație se află la câteva taste distanță. Important este să știi cum să ajungi la ea și apoi să fii capabil s-o folosești.


Într-o lume ideală, școala ar fi și locul în care să-ți dezvolți abilitățile personale: de la lucruri extrem de practice (cum să vorbești în public, cum să te prezinți la un interviu pentru o slujbă) la concepte mai puțin palpabile, dar foarte importante (empatie, creativitate, grit & resilience).