top of page

Laura Mihai: Ce înseamnă azi pasiunea pentru locul de muncă?

„Călătoria mea spre zona de resurse umane a început (fix) din pasiune.” – așa începe Laura Mihai interviul despre pasiune, motivație și ce se caută astăzi pe piața muncii.




Ce vei afla din acest interviu?

- Ce se caută azi pe piața muncii

- Ce înseamnă să lucrezi defapt în zona de HR

- Educație continuă – doar un motto sau ceva real?


Cum am cunoscut-o pe Laura?

A fost o zi de luni, 09:30 dimineața. Agitată mă duc să discut cu ea despre viziunea mea: FUTURE – Construiește cu pasiune, programul pe care l-am început oficial în luna martie cu studenți – profesori și echipa companiei TenarisSilcotub.


Un adevărat specialist în Talent Attraction & Development, Laura lucrează în acest domeniu de 9 ani. De la Facultatea de Asistență Socială și un master în psihologia resurselor umane și sănătate organizațională s-a avântat într-un context corporate: primul ei job la Emerson care se afla în stadiul de start-up la Cluj.


A pus bazele proceselor de HR în companie, iar 6 ani mai târziu „mi-au ieșit în cale foarte convingător cei de la Tenaris și de mai bine de 3 ani mă bucur de o călătorie minunată alături de ei.” Acum, lucrează atât pe plan local cât și internațional, conduce echipe și cel mai important „nu am încetat niciodată să învăț!”



Ce face într-o zi un Talent Attraction & Development Manager în cadrul companiei TenarisSilcotub?

Zilele sunt departe de a fi monotone sau de rutină. În general sunt caracterizate de multă interacțiune cu oamenii – echipa (locală și globală), clienții interni, potențialii angajați și colaboratori externi – în variate modalități specifice contextului de business actual.


Ne place să fim „ocupați” în întâlniri față în față sau conferințe, interviuri, să vorbim mult la telefon și mai ales prin mail. Participam la workshop-uri, evenimente și conferințe, iar acest lucru ne încarcă tot timpul de energie.

Prin procesele noastre de atracție de talente, ne propunem să acoperim nevoile de resurse umane ale companiei la cel mai înalt și profesionist nivel.


Astfel, îmbinăm folosirea de instrumente validate cu o abordare agilă și desigur, multă pasiune și implicare, atât de necesare pe o piață de talent plină de provocări.


Procesele dedicate zonei de dezvoltare sunt adresate angajaților actuali, unde ne place să spunem că oferim o călătorie provocatoare și plină de momente inedite.

Departamentul pe care îl coordonez acoperă o plajă largă și interesantă de activități - procesul de management al performanței, planuri de carieră și consiliere pentru angajați în acest sens, coaching, Talent Review & Succession Planning, coordonarea programului de Global Trainee, multe și creative inițiative care contribuie la menținerea și dezvoltarea brand-ului de angajator Tenaris.


În concluzie, o zi din viața mea de profesionist HR în Tenaris îmi place să cred că e disciplinată (însă doar cred, pentru că în realitate am parte de mult spontan, neprevăzut și adrenalina 😊, că doar lucrez cu cele mai complexe și în același timp unice resurse – cele umane!). Este o zi niciodată ușoară, uneori lungă și aproape tot timpul frumoasă și plină de lecții noi!



Care sunt acele competențe pe care voi le căutați la noii angajați?

TenarisSilcotub este o companie din domeniul industrial și acest lucru face ca o bună parte din job-urile de la noi să fie în zona tehnică. Căutăm competențe tehnice pe care să putem construi împreună, însă nu numai!


Eu cred că esența stă în adaptabilitate, curiozitate și ambiția de a produce un impact prin ceea ce faci. Avem nevoie de persoane care își doresc o abordare integrată a vieții profesionale pentru ca împreună să învățăm și să ne dezvoltăm continuu.


Cum trebuie să se prezinte azi persoanele la interviurile de angajare?

Apreciem autenticitatea și interesul vizibil pentru job și companie.


Așa cum menționam mai sus, procesul nostru de recrutare și selecție este făcut într-un mod profesionist, avem o serie de intrumente pe care le aplicăm pentru a testa obiectiv abilitățile candidatului și mai departe gradul de potrivire al profilului cu organizația.


Noi căutăm potențialul pe care ne luăm angajamentul că îl dezvoltăm împreună. Ne dorim să avem în fața noastră persoane energice și motivate, curioase să afle lucruri noi și să fie parte dintr-o echipă axată pe performanță.



Care sunt cele 3 nevoi reale din câmpul muncii de care nu vorbim, dar cu care ne lovim zilnic?


Din punctul meu de vedere, piața muncii trăiește transformări fără precedent – de la inteligența artificială la munca la distanță, schimbarea continuă a competențelor de care ai nevoie să îți îndeplinești job-ul, migrația forței de muncă sau atât de mult discutata problematică a gap-ului generațional.

În acest context captivant și plin de provocări zilnice, nevoile sunt diverse și în schimbare.


Fundamental, dacă ar fi să mă rezum la 3, în opinia mea este nevoie de:

seriozitate – o doză de pragmatism care să te țină constant ancorat la cine ești și ce îți dorești; să realizezi că totul depinde de tine

adaptabilitate – să înțelegem că schimbarea este o constantă și că, în fiecare dimineață avem oportunitatea să ne redescoperim în ceva nou

implicare – să fim prezenți, conectați la ce facem și să nu renunțăm ușor






TenarisSilcotub susține educație altfel printr-o serie de programe atât pentru tinerii de liceu, facultate, cât și pentru proprii angajați. Ce înseamnă pentru tine educația continuă?

Da, valorile mele sunt aliniate la cele pe care compania pentru care lucrez, TenarisSilcotub le promovează.


În opinia mea, educația continuă este metoda prin care ne menținem vii. Modelele și metodele sunt și trebuie să fie diferite în funcție de categoria de vârstă, însă fundamental cred că educația schimbă vieți și dezvoltă la nivel larg societatea și umanitatea.


Educația continuă pentru mine înseamnă să înveți ceva în fiecare zi, să fii stimulat din punct de vedere intelectual: fie printr-o metodă clasică, fie prin experiențele pe care le trăiești. Eu îmi aloc câteva minute în agitația zilnică pentru a citi un articol, o pagină de carte sau a reflecta la un moment de peste zi, cu scopul de a rămâne cu o lecție învățată, pentru că noi adulții, învățăm 70% din experiențe.

Îmi place să am o abordare holistică asupra învățării, dacă pot spune așa: îmi place să învăț despre pasiunea mea HR-ul, un domeniu în care trebuie să fii tot timpul la curent pentru a rămâne un adevărat profesionist, îmi place să citesc uneori despre spiritualitate și alte ori despre fashion 😊.


Ce este Universitatea Tenaris?

Tenaris University este o universitate corporate, dedicată în principal propriilor angajați ai companiei.



Aceștia au oportunitatea de a participa la cursuri și programe de învățare și calificare, pe diverse specializări, atât tehnice cât și soft, într-un proces de formare continuă. În anul 2018, la nivel global am lansat un nou model de învățare – axat pe nevoile individuale și customizate ale fiecărui angajat și susținut de platforma online Degreed care îți permite să înveți într-un mod sigur și controlat, însă oricând și oriunde ai acces la Internet.


Acolo am dezvoltat materiale de training și echipa noastră TU (Tenaris University) muncește continuu la îmbogățirea și îmbunătățirea lor. Platforma Degreed nu înlocuiește însă cursurile la clasă, care sunt găzduite de clădirea noastră academică din Zalău.





Construiește cu pasiune este tematica programului FUTURE. Ce înseamnă pentru tine azi pasiunea?

Pasiunea pentru mine este energia cu care fac lucrurile!

Este capacitatea de a mă trezi dimineața fără alarmă de la telefon/ceas sau cel puțin fără butonul de snooze și gândul că mă așteaptă o zi în care pot avea un impact prin ceea ce fac.


Eu nu cred în simplu și ușor, cred în a-ți găsi ceea ce este potrivit pentru tine și în a învăța din toate experiențele pe care ai ocazia să le trăiești, singur sau împreună cu ceilalți.


Este momentul în care postez pe instagram folosind hashtag-ul #longdaysbutitpays 😊.


Surse foto: Andreea Olah, Plesch Edina

Mai multe detalii despre programul FUTURE regăsiți aici: www.madalinahodorog.ro/future

bottom of page