Piața muncii. Un loc al norocului sau al potrivirii?

De multe ori auzim că pentru un prim loc de muncă (în special ca proaspăt absolvenți ai facultății), avem nevoie de noroc. Acest lucru se întâmplă, desigur, dintr-o multitudine de motive, majoritatea fiind legate de natura tot mai schimbătoare a pieței muncii și de caracterul dinamic al ei.


Totuși, se poate ca aceste aparențe să fie înșelătoare?O analiză realizată de Departamentul Muncii al Guvernului American în luna mai 2021, a demonstrat un

adevăr general valabil pentru piața muncii din prezent. Cererea din partea angajatorilor este în creștere. Totuși, aplicanții sunt reticenți iar multe locuri de muncă rămân în continuare libere.


De ce se întâmplă asta?


Desigur, dacă ne referim la contextul actual în care trăim, lucrurile devin ușor de înțeles. Oamenii își doresc posturi sigure, de preferat mai bine plătite și eventual, aproape de casă. Totuși, aceste preferințe nu se potrivesc întocmai cu ce poate oferi piața.


În ultimul an, foarte multe persoane s-au mutat în locuri unde job-urile pe care le caută nu sunt disponibile. De asemenea, multe persoane și-au schimbat preferințele, căutând locuri de muncă ce le-ar permite munca în sistem remote (de acasă), sau hibrid. Cu alte cuvinte, cu toții am devenit mai mult sau mai puțin selectivi.


”Piața muncii este o piață a potrivirilor, unde trebuie să alegi și să fii ales.” - Julia Pollak


Asta spune Julia Pollak, economist al muncii pentru ZipRecruiter Inc., o platformă online de angajare pe piața muncii americană. Aceasta susține că piața muncii este una destul de complexă, care oricând se poate schimba. Un studiu ZipRecruiter a descoperit faptul că 70% din cei care își caută job