top of page

Piața muncii. Un loc al norocului sau al potrivirii?

De multe ori auzim că pentru un prim loc de muncă (în special ca proaspăt absolvenți ai facultății), avem nevoie de noroc. Acest lucru se întâmplă, desigur, dintr-o multitudine de motive, majoritatea fiind legate de natura tot mai schimbătoare a pieței muncii și de caracterul dinamic al ei.


Totuși, se poate ca aceste aparențe să fie înșelătoare?



adevăr general valabil pentru piața muncii din prezent. Cererea din partea angajatorilor este în creștere. Totuși, aplicanții sunt reticenți iar multe locuri de muncă rămân în continuare libere.


De ce se întâmplă asta?


Desigur, dacă ne referim la contextul actual în care trăim, lucrurile devin ușor de înțeles. Oamenii își doresc posturi sigure, de preferat mai bine plătite și eventual, aproape de casă. Totuși, aceste preferințe nu se potrivesc întocmai cu ce poate oferi piața.


În ultimul an, foarte multe persoane s-au mutat în locuri unde job-urile pe care le caută nu sunt disponibile. De asemenea, multe persoane și-au schimbat preferințele, căutând locuri de muncă ce le-ar permite munca în sistem remote (de acasă), sau hibrid. Cu alte cuvinte, cu toții am devenit mai mult sau mai puțin selectivi.


”Piața muncii este o piață a potrivirilor, unde trebuie să alegi și să fii ales.” - Julia Pollak


Asta spune Julia Pollak, economist al muncii pentru ZipRecruiter Inc., o platformă online de angajare pe piața muncii americană. Aceasta susține că piața muncii este una destul de complexă, care oricând se poate schimba. Un studiu ZipRecruiter a descoperit faptul că 70% din cei care își caută job și care au lucrat în domeniul ospitalier își caută un loc de muncă într-un domeniu cu totul diferit.


Economiștii numesc acest fenomen ”The Big Mismatch” (Marea Nepotrivire). Există o nepotrivire accentuată între cei care își caută de lucru și locurile de muncă disponibile. Efectul este unul aparte: deși există multe locuri de muncă, oamenii sunt destul de reticenți în a aplica pe pozițiile disponibile, așteptând ceva mai pe placul lor. Efectul? Deși există multe oportunități de angajare, rata de șomaj rămâne constantă.


Ce putem face?


O idee foarte bună ar fi să ne interesăm constant și periodic de trendurile și starea pieței muncii. Lucru ce ne poate ajuta să ne dăm seama de ce anume se caută, ce putem oferi și la ce ne putem aștepta de la primul loc de muncă. În plus, site-urile și platformele de angajare ne pot oferi indicii cu privire la cerințele pe care un angajator le-ar putea avea de la un proaspăt absolvent.


Deși piața muncii este un loc ce ne poate speria pe mulți dintre noi, trebuie să ne aducem aminte că mai devreme sau mai târziu, ne vom găsi cu toții un loc. Totuși, trebuie să fim conștienți că nu putem aștepta pur și simplu, și că trebuie să avem o atitudine proactivă, implicată, în raport cu viitoarea noastră carieră.


Chiar dacă nu te simți pregătit să aplici la acel job, lucrează la CV! Aplică la voluntariate sau internship-uri care să îți ofere experiența necesară! Profită de orice oportunitate peste care dai!


Într-o zi, îți vei mulțumi pentru asta.


Articol realizat de: Andrei Popa

Editor: Mădălina Hodorog

Photo: Unspalshed


Comentários


bottom of page