Q&A în timp de criză | Interviu cu Daniel David, noul rector UBB

Am vorbit cu noul rector al Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Daniel David despre ce se întâmplă acum cu educația în online, situația studenților din anii terminali sau aspectele legate de cămine.


Dacă ești student sau cadru didactic, acest articol este pentru tine și include scurt, clar și la obiect răspunsurile la întrebările primite în această perioadă de la comunitatea mea.


Important: Deoarece la nivel global, viitorul este instabil și precar, o parte dintre situații și răspunsuri se pot schimba. La nivel universitar se fac adaptări zilnice și constante înspre mai bine.

Despre cursurile care nu se țin online


O serie de studenți se întreabă în acest moment ce se va întâmpla cu acele cursuri care nu sunt susținute în online în acest moment. Deși știm că nu există soluții fixe, care sunt variantele la care ne putem aștepta?


Încercăm să susținem toate cursurile într-o variantă online (ex. sincron/asincron), pentru a putea încheia semestrul și a nu afecta parcursul de viață al studenților noștri. Acele cursuri care nu se susțin trebuie anunțate la prorectorul de specialitate (prorector Anna Soos), pentru a verifica cauza și a o elimina rapid.


Dacă vor rămâne, totuși, astfel de cursuri, nu vor fi în număr mare (mai degrabă scăpări/erori, nu regulă) și vom găsi varianta pentru a le recupera pentru a încheia onorabil semestrul.Despre licență și master


Ce le adresați studenților din anii terminali care la finalul acestui semestru sunt nevoiți să finalizeze studiile de licență sau de masterat?

Să fie liniștiți, dar angajați și atenți, noi încercând să găsim modalități pentru susținerea licenței în noile condiții. Săptămâna viitoare vom veni cu propuneri în acest sens.Despre situația căminelor


Care este situația cu căminele în acest moment? Studenții sunt destul de panicați cu privire la lucrurile personale lăsate în cămin în această perioadă, respectiv la locul de cazare.


Studenții au avut posibilitatea să plece sau să rămână (argumentat). Lucrurile celor care au plecat sunt în siguranță și păzite, iar dreptul la locul în cămin prezervat.Despre taxele la facultate


Am primit o serie de întrebări de la studenți cu privire la taxele pentru facultate. Se amână sau rămân în continuare?


Ne vom adaptată condițiilor, astfel încât acolo unde capacitatea de plată a studentului (familiei) a fost afectată de criza prin care trecem să găsim soluții corecte, astfel încât studiul studentului la UBB să nu fie afectat la rândul său de o eventuală incapacitate de plată din partea studentului (familiei).Despre a