top of page

Tips&tricks pentru studenți: Cum să profiți la maxim de anii de facultate?

Anii de studenție te pot forma sau nu.

Adevărul e că piața muncii nu mai caută azi studenți care își dau seama în ultimul an de facultate că nu știu concret ce vor. Piața muncii caută studenții care deja dețin o serie de competențe hard și soft prin diverse experiențe


Cum ne dezvoltăm aceste competențe? Cum ne facem „experiență” în piața muncii? - uite 2 întrebări la care vreau să răspund aici prin propria perspectivă și experiență.

Firul meu roșu e aici: www.madalinahodorog.ro/despre






Tips&tricks pentru studenți. Dacă ești profesor și citești acest articol, îți recomand să le prezinți informațiile în cadrul cursurilor și/sau seminariilor tale.



1. Te implici din primul semestru într-un program de voluntariat/practică/internship etc

Primul semestru este cel mai greu, însă dacă nu îți iei inima în dinți de atunci, e foarte ușor să tot amâni. Nu anul 1 că e totuși an 1, în anul 2 pierdem vremea, anul 3 e despre licență și uite așa, trec anii fără să ai experiențe pe piața muncii în propriul bagaj al dezvoltării tale.


Primul mea activitate de voluntariat la Cluj a fost în organizația STUDCARD unde gestionam zona de evenimente. Aveam roluri mici, însă aici am descoperit oameni din foarte multe alte facultăți și o serie de perspective.




2. Schimbi acțiunile de voluntariat din 3 în 3 luni sau din 6 în 6 luni

Foarte mulți studenți aleg să se implice pe tot parcursul facultății într-un singur program de voluntariat sau o singură organizație (de obicei cea din interiorul facultății). Această acțiune nu este neapărat greșită, însă te poate limita foarte mult pentru că nu reușești să îți dezvolți și alte competențe de care nu știai neapărat că le ai. Studenția trebuie să fie despre această explorare, a cine ești tu, care sunt granițele tale și să mergi dincolo de ele.


O acțiune clară pe care am făcut-o și eu a fost ca în primul an de facultate să mă implic în tot ceea ce înseamnă acțiunile de voluntariat din cadrul facultății. Pentru că am studiat jurnalismul la UBB am făcut voluntariat în presă scrisă, radio, TV prin diferite programe, proiecte sau organizații. În paralel, însă m-am implicat și în alte programe de voluntariat din spera: programe europene, training, organizare evenimente, implicare civică, la un moment dat chiar organizasem un stand-up comedy, social media, politică etc.


Această gamă largă de programe unde am ieșit total din zona de confort m-a ajutat să învăț cum să vorbesc în public, să cunosc oameni din atât de multe alte domenii și cel mai mult, să înțeleg mentalități.


Am avut și organizații unde am stat aproape 2 ani, însă am făcut mereu și altceva pe lângă.






3. Te implici într-o activitate de voluntariat din afara facultății

Să rămâi într-un singur domeniu de activitate e greșit. De ce? Pentru că în piața muncii nu vei rezista doar cu acel domeniu de activitate. Este super că ți-ai descoperit pasiunea și studiezi la o facultate pe un anumit domeniu, însă ca să poți și activa în acel domeniu, e nevoie să ieși din bulă.


Un exemplu pentru mine a fost momentul în care am decis să mă axez și pe zona de social media, comunicare, marketing - domenii adiacente studiilor de jurnalism pe care le-am urmat. De aici, fără să îmi dau seama, m-am dus în zona de educație, locul unde mi-am descoperit într-un final pasiunea, sclipirea din ochi și „my place”.


4. Un program european sau internațional e un must

Poate fi orice: un program, un proiect, un program de tip Erasmus+. Toți cei care au fost într-o experiență internațională pot confirma cât de mult te schimbă ca om, ca mentalități.


Personal, una dintre cele mai bune experiențe a fost programul Youth in Action - Personal branding 4 EUth Employment - unde eram voluntarată pe zona de social media și unde am făcut primul meu click legat de #EducatiaAltfel. Citește mai sus povestea, dacă nu ai reușit încă.


Un alt program internațional care și-a pus puternic amprenta asupra mea a fost Model NATO Youth Summit, o simulare NATO pe care am construit-o cu alți studenți din Japonia, America, Asia tocmai în Montenegro. Ne întâlneam serile târziu pentru a face ședințe și a ne sincroniza cu fusurile orare.


În cei 3 ani de facultate am spus DA multor programe europene, ca în timp să ajung chiar la evenimente pentru cadre didactice susținute de către Comisia Europeană.


5. Aplici cel puțin pentru o bursă

Sunt foarte multe burse care ajută studenții implicați în comunitate să treacă peste anii de facultate.






5. Te implici în evenimente. Din domeniul tău. Din alte domenii

Conferințele unde participă oameni din același domeniu de activitate sau domenii diverse te ajută să înțelegi problemele din acele comunități, ce merge bine, ce nu merge bine, ce soluții se doresc, încotro ne îndreptăm.


La aceste eveniment vei și cunoaște direct posibili angajatori, persoane care deja lucrează în domeniu și te poate îndruma.




E muncă multă în spate pentru a-ți găsi pasiunea și a lucra de la început în locul și mediul potrivit. De aceea, toate cer timp.


Timp. Timp. Timp.


Nu e niciodată prea târziu, însă poți începe mai repede, să ai un start mai bun.


Toate aceste acțiuni îți dau apoi încredere în tine, în proiectele și lucrurile pe care le faci. Pe când ajungi la un interviu, deja totul se conturează altfel în mintea ta.





La momentul acela eu nu am avut un astfel de program care să mă pregătească complet pentru piața muncii. De aceea, am și construit acceleratorul în care în 2 luni ne pregătim pentru primul loc de muncă: de la înțelegerea pieței muncii, la CV, simulări de interviu etc.


Programul este gratuit 100% și tocmai am început ediția 4 împreună cu compania SYKES Romania. Noua ediție va fi anunțată în toamnă.





P.S Mai am și alte idei pe care nu am reușit să le includ în material. Vrei alte tips&tricks?

Articol de: Mădălina Hodorog

Foto: arhiva personală

 




bottom of page