top of page

Ce abilități trebuie să aibă tinerii în secolul XXI?

Adolescenții secolului XXI sunt tineri motivați care au peste 7.500 de ore de cursuri tradiționale, însă cu toate acestea, la absolvirea liceului majoritatea dintre ei nu au o viziune clară asupra a ceea ce își doresc să facă în viață sau în viitorul apropiat, constantă echipa InspirED.


Mai mult decât atât, tinerii nu au abilitățile necesare pentru a-și găsi un job sau pentru o anumită carieră și trebuie ajutați pentru a afla ce îi pasionează cu adevărat.




Ce e de făcut?


Printre pașii cei mai importanți în formarea tinerilor sunt mentoratul, orientarea în carieră și oferirea de experiențe și oportunități moderne de dezvoltare a abilităților pentru a-și descoperi calea. Asta pentru că majoritatea cursurilor oferite de învățământul de stat sunt pur teoretice, iar tinerii nu au cum să asimileze competențele necesare secolului XXI, competențe atât de importante pentru piața muncii.


Competențele secolului XXI?


Da, ai înțeles bine. Aceste competențe sunt de fapt abilități soft sau soft skills și reprezintă calități personale și profesionale care pot fi folosite în toate domeniile vieții și care, conform studiilor, au devenit mai valoroase ca niciodată. Printre acestea putem menționa:


  • Rezolvarea problemelor – capacitatea de a identifica de ce apare o problema, care este cauza ei și cum se poate rezolva sau evita pe viitor;

  • Abilitățile sociale și de comunicare – modul în care relaționăm unii cu ceilalți, exprimarea gândurilor și a ideilor;

  • Gândirea critică – abilitatea de a aborda problemele în mod logic și sistematic;

  • Creativitatea




Cum îi ajutăm pe tineri să își dezvolte aceste abilități?


Cea mai bună modalitate prin care tinerii să își dezvolte aceste abilități este învățarea prin practică. Prin această metodă tinerii învață eficient, iar capacitatea lor de a păstra aceste abilități este mult mai mare atunci când tot procesul are loc prin practică. Ulterior adolescentul are posibilitatea de a explora mai multe domenii, de a-l identifica pe cel care îi place iar mai apoi poate să construiască abilități specifice domeniului care îl pasionează.


De aceea, am construit programul FUTURE Student alături de PEPCO Romania pentru a aduce exact această claritate în lumea elevilor de liceu care își doresc să se pregătească pentru viitor.


Iar cu studenții lucrăm practic în programul FUTURE ediția BCR unde fac trecerea de la facultate la primul lor loc de muncă.



Care sunt abilitățile tale?



Articol realizat de: Popescu Dimitria-Adina

Editor: Mădălina Hodorog și Diana Daniel

Photos: Unsplash


bottom of page