top of page

Joburile viitorului cer competențele #altfel

Te-ai gândit vreodată unde vor lucra copiii ce s-au născut în 2010? Vor avea aceleași joburi ca și noi sau vor avea nevoie de o educație adaptată unor joburi ce nu există azi?


Joburile viitorului vor cere abilități ce trebuie învățate de elevii care sunt în prezent la școală sau studenții de la facultate. De asemenea, multe din persoanele ce lucrează în acest moment vor trebui să se readapteze unei piețe în continuă schimbare.


Da, vom discuta din nou de competențele soft de a fi conștienți de modul în care alegem să învățăm, să exersăm și să păstrăm o serie de abilități, ce vor deveni un factor crucial viitorului nostru sau - de ce nu?- viitorului nostru job. Unele joburi în IT nu au nevoie neapărată de o diplomă în domeniu, însă cer competențe soft precum adaptabilitate, organizare și lucru în echipă. Partea tehnică e de cele mai multe ori acoperită de companie.


În ceea ce privește „Joburile de mâine” sau „Joburile viitorului”, un studiu realizat în cadrul World Economic Forum, precizează faptul că în următorii 3 ani, 37% dintre oportunitățile de angajare vor fi în domeniul economic; 17% în vânzări, marketing și conținut media și doar 8% în cultură și relații cu publicul.


Plecând de la aceste statistici, se ridică întrebarea: „Care dintre specializările din aceste domenii vor avea cea mai rapidă creștere?”. Ei bine, o importantă și semnificativă creștere o vor avea specialiștii din cadrul AI (Artificial Intelligence), transcriptorii medicali, data scientists, full stack developers, customer specialists etc.


Pe de altă parte, folosind proiecțiile Biroului de Statistică care estimează modul în care ocuparea forței de muncă în diferite posturi se va schimba probabil între 2018 și 2028, împreună cu salariile medii, am găsit 30 de domenii de muncă bine plătite, care se preconizează că vor avea un număr mare de posturi de muncă în următorul deceniu.

O parte dintre acestea sunt: o diversitate de joburi în domeniul medical, de asemenea în cel tehnic- information security analysts și software developers, fiind doar câteva exemple relevante în acest sens.


Dar să nu uităm și de evoluția rapidă a tehnologiei care, nu face altceva decât să conducă la apariția unor noi joburi, precum: creatorii de conținut, vânzările online, și așa mai departe, dar și la dispariția altora.


Fie că vrem sau nu, că ne place sau nu, piața muncii e în continuă schimbare, cum a fost și în ultimii 10 ani. Fiecare domeniu este mulat într-un fel sau altul de tehnologizare și joburile din interiorul domeniului se schimbă constant, vechile locuri de muncă vor dispărea, dar altele le vor înlocui. Ține de noi să ne adaptăm constant.


Indecis legat de viitor? Înscrie-te acum în programul FUTURE - Construiește cu pasiune și timp de 8 săptămâni te pregătești pentru primul loc de muncă 100% practic #FaraTeorie și #FaraPowerPoint. Programul se află la ediția 4 deja, iar înscrierile se fac pe www.madalinahodorog.ro/future
 

Articol de: Irina-Elena Mircea, Mădălina Hodorog

Sursa foto: Unspash
Comments


bottom of page