top of page

O viață într-o viață. Cum a fost la Cursul de Perfecționare în Training - Croația

O viață într-o viață. Chiar există așa ceva! Life within a life - e fraza pe care am auzit-o pentru prima dată în Croația și tot ce s-a întâmplat acolo e așa.



10 zile - 30 de traineri - 7 țări. Așa arată cursul de perfecționare Mastering the art of training.


În realitate, în spatele cifrelor s-a întâmplat altceva.

  • am plecat de acolo cu un caiet plin de metode de predare, iar o parte dintre ele le-am implementat deja în ultimele 8 sesiuni de training pe care le-am predat de când m-am întors în țară.



  • am redescoperit ce înseamnă să fii participant la trainingurile de #EducatieAltfel, să simți tu pe propria piele metodele de predare, iar în timpul sesiunilor erau mereu cu aceste 2 pălării: una de participant, alta de trainer.

  • oamenii mă văd total diferit decât toate frazele negative pe care mi le spun eu zilnic: că mai trebuie să lucrez la mine, că mai am nevoie de a face asta și asta, că nu e niciodată suficient ceea ce fac. Aici - oamenii au văzut în mine o Mădă calmă, atentă la detalii, cu experiență vastă în training, capabilă să ducă 700 de oameni în 6 luni de training.



Dincolo de ego, am văzut că ceilalți ne văd total diferit de modul în care credem noi și deși, teoretic, știm cu toții aceste lucruri, în realitate, avem nevoie de experiențe reale ca să-i dovedim propriei minți că realitatea pe care o creează nu e adevărată.


Și poate cel mai important, am descoperit mentalitatea românească și presiunea pe care ea o pune pe umerii noștri. Presiunea de a fi cel mai bun, de a te îmbrăca într-un fel, a fi într-un fel și niciodată tu. Am văzut culturi total diferite de ale noastre și oameni care aleg, zi de zi, să fie ei - fie introverți, extroverți, dornici de atenție sau încă în căutarea a cine sunt.


Oameni reali. Ca mine. Ca tine.





𝐃𝐮𝐩𝐚̆ 𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐟𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐂𝐫𝐨𝐚𝐭̦𝐢𝐚 (𝐌𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐭𝐡𝐞 𝐀𝐫𝐭 𝐨𝐟 𝐓𝐫𝐚𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠) 𝐦-𝐚𝐦 𝐢̂𝐧𝐭𝐨𝐫𝐬 𝐢̂𝐧 𝐭̦𝐚𝐫𝐚̆ 𝐚𝐥𝐭𝐟𝐞𝐥. Mă așteptau 8 sesiuni de training cu tineri și profesori în toată țara, iar eu veneam din #Croația cu un #GeamantandeEducatieAltfel, plin cu metode noi de predare.


Îți dai seama ce s-a întâmplat:

  • în Zalău și Călărași am avut +50 de studenți în #Internship cu care am lucrat practic pe #Project Management și Comunicare. Metodele de predare învățate în Croația le-am pus în aplicare direct cu ei și da, funcționează. Am văzut o sclipire în ochi pe care uneori trebuie să o săpăm. Le-am povestit și de trainingul din Croația și cât de mult contează zona de #EducatieContinua. Tinerii aveau prezentări finale, așa că am lucrat mult pe zona de pregătire, zona de comunicare a proiectelor în fața unei comisii.



  • În Cluj și Reghin am avut sesiuni cu +60 profesorii de la primar, gimnaziu, liceu, iar aici i-am învățat o parte din metodele învățate în Croația. În 2 ore de training cu fiecare dintre profesori, au explorat multe metode noi pe care și eu le-am învățat din postura de participant.

  • +70 de elevi de liceu, clasele 11 și 12 au explorat viitorul și cariera cu o parte din metodele de predare învățate în #Croatia.



Sunt metode de predare care efectiv îi mișcă pe oameni. Sunt exerciții, instrumente care îi ajută pe tineri, adulți să își găsească din nou motivația interioară, curiozitatea și plăcerea de a învăța în continuare.


Priviți cu adevărat fețele lor.



Așa este efectul metodelor de predare și mulțumesc Asociația Astrid din România pentru că m-ai trimis să văd viața și din alți ochi, trainerilor @Andreja Aušperger și @Umut Acar pentru toate metodele împărtășite cu drag și desigur, fiecărui om din #training care au ales să-mi spună viața lor în detalii.


Mastering the Art of Training este un training organizat prin K1 - Erasmus +, în acest caz, un training dedicat profesorilor și trainerilor care vor să crească.




Articol scris de:

Mădălina Hodorog & Călin Crețu

Fondatori | Traineri | Participanți ai cursului Mastering the Art of Training

bottom of page