Stresul și managementul stresului - un soft skill de succes

Give your stress wings and let it fly away - Terri Guillements

Avem tendința să ne gândim la stres ca la un monstru incontrolabil, atotputernic, care reușește să se strecoare în fiecare aspect al vieții noastre, indiferent cât de mult muncim și cât de mult încercăm să ținem totul sub control.


Managementul stresului este o abilitate dobândită pe care o poți învăța și folosi pentru a-ți face viața un pic mai puțin anxioasă și mai plăcută.
Să începem cu începutul... Care sunt factorii care cauzează stresul?


Ca mijloc de supraviețuire, oamenii au evoluat de-a lungul veacurilor, într-un mod în care pot recunoaște și reacționa la orice amenințare externă care li se pune. Răspunsul la luptă sau fugă sau răspunsul la stres acut este o reacție care apare ca răspuns la o amenințare percepută pentru supraviețuire.


În lumea modernă, acest lucru se poate întâmpla atunci când ne simțim copleșiți de ceea ce ni se cere și ne simțim lipsiți de resursele necesare pentru a face față acestor cerințe. Putem percepe acest lucru ca fiind o amenințare pentru bunăstarea noastră fizică sau psihologică.


Institutul American de stres prezintă câțiva factori responsabili de stres, cum ar fi banii, sănătatea sau relațiile.
Simptomele stresului


Printre cele mai frecvente simptome care pot anunța prezența stresului în viața noastră se regăsesc: pierderea în greutate, tulburările de somn, iritabilitatea crescută sau modificarea apetitului.