top of page

Stresul și managementul stresului - un soft skill de succes

Give your stress wings and let it fly away - Terri Guillements

Avem tendința să ne gândim la stres ca la un monstru incontrolabil, atotputernic, care reușește să se strecoare în fiecare aspect al vieții noastre, indiferent cât de mult muncim și cât de mult încercăm să ținem totul sub control.


Managementul stresului este o abilitate dobândită pe care o poți învăța și folosi pentru a-ți face viața un pic mai puțin anxioasă și mai plăcută.




Să începem cu începutul... Care sunt factorii care cauzează stresul?


Ca mijloc de supraviețuire, oamenii au evoluat de-a lungul veacurilor, într-un mod în care pot recunoaște și reacționa la orice amenințare externă care li se pune. Răspunsul la luptă sau fugă sau răspunsul la stres acut este o reacție care apare ca răspuns la o amenințare percepută pentru supraviețuire.


În lumea modernă, acest lucru se poate întâmpla atunci când ne simțim copleșiți de ceea ce ni se cere și ne simțim lipsiți de resursele necesare pentru a face față acestor cerințe. Putem percepe acest lucru ca fiind o amenințare pentru bunăstarea noastră fizică sau psihologică.


Institutul American de stres prezintă câțiva factori responsabili de stres, cum ar fi banii, sănătatea sau relațiile.




Simptomele stresului


Printre cele mai frecvente simptome care pot anunța prezența stresului în viața noastră se regăsesc: pierderea în greutate, tulburările de somn, iritabilitatea crescută sau modificarea apetitului.





Vorbim concret despre metodele prin care stresul poate fi controlat


Platforma digitală pentru sănătatea mentală SilverCloud pune la dispoziție câteva dintre cele mai folositoare metode pentru a combate stresul, atât în viața de zi cu zi, cât și la locul de muncă.



1. Limitează stresul care nu este necesar

Unele lucruri stresante nu pot fi ignorate și nu este niciodată o idee bună să eviți o problemă care trebuie soluționată. Există totuși abordări prin care poți scăpa ușor de situațiile stresante, cum ar fi:

  • învață să spui NU - atât la nivel profesional, cât și personal.

  • limitează cantitatea de timp pe care o petreci cu persoane care te stresează - nu poți să controlezi modul în care oamenii reacționează, însă reacția ta este, din fericire, ceva ce poți controla.

  • redu lista de sarcini


2.Modifică situația în care te afli


Dacă nu poți limita stresul unei anumite situații, încearcă să o modifici. Află ce poți face pentru a schimba lucrurile ca să reduci stresul în situația ta actuală și de asemenea, pentru a te asigura că problema nu se va repeta în viitor.


  • exprimă-ți sentimentele în loc să le îmbuteliezi - dacă ceva sau cineva te deranjează, comunică-ți preocupările într-un mod deschis și respectuos. Dacă nu-ți exprimi sentimentele, resentimentul se poate construi și situația va rămâne probabil aceeași.

  • fii asertiv - nu sta pe locul din spate în propria viață. Fă tot posibilul să îți rezolvi problemele și mai ales să anticipezi apariția lor, pentru a fii mai pregătit atunci când acestea au nevoie de rezolvare.


3.Schimbă atitudinea pe care o ai față de probleme


  • privește lucrurile dintr-o altă perspectivă - un blocaj în trafic nu ar trebui să aduca frustrare, ci mai degrabă ar trebui privit ca pe un timp de liniște și relaxare cu tine însuți.

  • reglează-ți așteptările - perfecționismul este o sursă majoră de stres. Nu te mai pregăti pentru eșec cerând perfecțiune. Stabilește standarde rezonabile pentru tine și pentru ceilalți și învață să fii în regulă cu „suficient de bun”.

  • concentrează-te pe lucrurile pozitive care se întâmplă în viața ta





Și nu în ultimul rând,


4.Acceptă lucrurile pe care nu le poți schimba


Unele surse de stres sunt inevitabile și nu pot fi schimbate. În aceste cazuri, următoarele strategii pot fi utile:

  • nu încerca să controlezi ceva ce nu se poate controla - multe lucruri din viață sunt dincolo de controlul nostru - în special comportamentul altor oameni. Focusează-te pe ceea ce poți controla, cum ar fi reacția ta asupra problemelor.

  • fă loc pentru acceptare - acceptarea înseamnă a face loc imperfecțiunii, nu a lupta împotriva ei. Lasă furia și resentimentele. Eliberează-te de energia negativă iertând și mergând mai departe.


“You must learn to let go. Release the stress. You were never in control anyway.” - Steve Maraboli


Articol realizat de: Diana Daniel

Editor: Mădălina Hodorog

Photos: Pinterest, Wix Media, educba.com

bottom of page