top of page

Tendințele anului 2022 în piața muncii. Decizii, influențe și repercusiuni


Inevitabil, de doi ani încoace, tendințele din principalele segmente de interes ale societății sunt puternic influențate de către pandemia de Covid-19. Vrem să recunoaștem sau nu, ne-a schimbat în totalitate perspectivele despre viitor, despre locurile de muncă și stabilitatea acestora, despre tot ce știm că însemna societatea înainte.


Pandemia, un obstacol dificil pentru piața muncii

Piața muncii, stâlpul societății, ce stă la baza funcționării propice a instituțiilor, a vieții, implicit, a cunoscut în ultima perioadă schimbări peste schimbări. De la normalitatea pe care o acceptăm cu toții, la un amalgam de ,,nou", un val care nu ne-a dat răgaz să gândim, ci a fost necesar și obligatoriu să ne conformăm.

Propun, așadar, să dezbatem câteva dintre fluctuațiile și tendințele actuale din piața muncii, având ca reper, bineînțeles, ceea ce știam noi despre piața muncii în trecut.


Într-un montagne russe pandemic, adaptarea e cheia

După cum aminteam anterior, pandemia a dictat principalele schimbări din câmpul muncii:

  1. Automatizarea și digitalizarea accelerată a tuturor relațiilor de muncă au devenit tot mai accentuate și prezente, astfel că o mulțime de platforme, metode noi de comunicare și de lucru, de transmitere a informațiilor au venit în sprijinul atât al angajatorilor, cât și al angajaților.

  2. Flexibilitatea, un alt aspect devenit relativ predominant, a oferit multora posibilitatea de a lucra din intimitatea propriei locuințe, această variantă dovedindu-se a fi extrem de fiabilă și salvatoare pentru multe companii.


Rămânem cu accentul tot pe ceea ce s-a văzut nevoită piața muncii să ofere noii forțe de muncă sau celei deja existente, respectiv faptul că tot mai multe companii, atât din domeniul privat, cât și cel public, au devenit mult mai atente la instruirea și formarea angajaților, oferindu-le o multitudine de manuale de training, sesiuni de pregătire gratuite, organizate online, schimburi de experiență. Aceste aspecte în trecut erau destul de omise.


Ce preconizează specialiștii, cum procedăm mai departe?

Conform INS, rata șomajului în rândul tinerilor este îngrijorătoare, menținându-se peste 22%. Procentual vorbind, în rândul adulților, însă, tendințele rămân aceleași, fluctuând cu aproximativ 0,1% de la o lună la alta.

Un aspect extrem de controversat care a destabilizat oarecum piața muncii, în loc ca această să se stabilizeze, este noua lege ce prevede noi reguli pentru contractele part-time.

Cu alte cuvinte, noua lege impune ca taxele și contribuțiile pe care angajatorul trebuie să le achite lunar la stat să fie în raport cu minimul pe economie, ba mai mult, să nu mai existe diferențe valorice în funcție de norma angajaților.



Exemple concrete vom vedea în curând. Tendințele sunt deja dictate și clare, iar forța de muncă tot mai puțină și foarte puțin stimulată.

A îngreuna posibilitatea angajării în regim parțial nu este deloc o soluție. Un lucru e cert, toți sunt conștienți și nu vor să mai repete dezastrul de la finalul anului 2021, unul sumbru marcat de un număr impresionant și totodată negativ, de 4,5 milioane de demisii, conform The Guardian.

Piața muncii rămâne influențată constant de o mulțime de factori, sociali, economici și politici, de aceea e dificil de preconizat ce va urma.



 

Articolul realizat de: Bocancea-Stafie Ruxandra

Editor: Mădălina Hodorog și Cosmin Hongu

Photos: Unsplash

bottom of page