top of page

Top competențe în 2023



Dacă credeți că aveți nevoie de o anume calitate sau de un anume grad pentru a fi luat în considerare pentru un nou rol sau chiar o schimbare în cariera personală, în acest an s-ar putea să nu mai fie cazul.


Nivelurile de recrutare ale absolvenților au scăzut și din ce în ce mai multe companii trec la angajarea bazată pe competențe. De fapt, LinkedIn a văzut că 40% dintre angajați folosesc date legate de competențe atunci când angajează prin intermediul platformei lor. Cuvintele cheie sunt cele precum perfecționare și recalificare. Acestea ilustrează concentrarea sporită pe care companiile o pun pe rezultatele semnificative și măsurabile care vin cu investiția în instruirea angajaților lor, ceea ce înseamnă că, acum este un moment important pentru a vă gândi strategic la locul în care vă îndreptați și care sunt obiectivele carierei.


Deși, concedierile în masă și înghețarea angajărilor afectează aproape fiecare industrie, potrivit Vectorsolutions, este în interesul unei companii să-și păstreze talentele de top, deoarece costul înlocuirii unui angajat salariat poate fi de până la două ori salariul anual al angajatului.


Printre calitățile de top ale anului 2023, le voi enumera pe cele mai semnificative, și anume:


1. Știința și analiza datelor

Gândirea analitică și inovația sunt mult mai apreciate acum decât oricând. Prin definiție, știința datelor constă în rafinarea datelor pentru a le face utile. În timpul pandemiei, am văzut această abilitate la locul de muncă, rafinând cantități masive de date brute pentru a ajuta la detectarea și monitorizarea răspândirii unui virus extrem de contagios. Necesare în fiecare sector al muncii, nu doar în tehnologie, oamenii de știință care se ocupă de date, au atins un nivel record al salariului de bază anul trecut, potrivit Vectorsolutions. Această tendință nu arată semne de încetinire în anul 2023, iar unele dintre cele mai urmărite abilități în știința datelor, pe care managerii de angajare le vor căuta, fac referire la:

  • Abilitatea de a utiliza instrumente automate de analiză;

  • Cloud computing;

  • Vizualizarea datelor;

  • Expertiză în AI/ML.




2. Vizualizarea datelor

Conform Vectorsolutions, abilitățile de vizualizare a datelor sau capacitatea de a prezenta date vizual în grafice sau imagini sunt esențiale pentru prezentarea datelor într-un mod care optimizează reținerea cognitivă și încrederea. De fapt, cei care învață cu ilustrații au o performanță cu 323% mai bună decât cei care urmează instrucțiunile doar pentru text. Chiar și graficele simple îmbunătățesc percepțiile asupra preciziei și veridicității la 97%. Sectorul tehnologiei de realitate augmentată și virtuală (VR) este probabil să ajungă la 88,4 miliarde de dolari până în anul 2026. Unele companii nu vor reveni niciodată la o forță de muncă pe deplin la fața locului și multe altele oferă medii de lucru hibride, ceea ce face mai importantă ca niciodată furnizarea de date accesibile, cu impact, ceea ce duce la o cerere crescută de abilități de vizualizare a datelor. Principalele caracteristici ale abilităților de vizualizare a datelor sunt:

  • Apelul vizual;

  • Scalabil;

  • Oferirea utilizatorului de informații corecte;

  • Accesibilitate;

  • Permite dezvoltarea și implementarea rapidă.



3. Seria de strategii și de aplicații de învățare rapidă

Vectorsolutions, explică că, multe companii nu și-au dezvoltat programele de învățare și formare de-a lungul timpului. În mediile de forță de muncă la distanță sau hibride, angajatorii trebuie să ofere angajaților oportunități de învățare continuă și capacitatea de a practica aceste abilități. Vom vedea o creștere continuă a învățării auto-stimulate, a microînvățării, a învățării sociale și a gamificării, precum și a învățării de la o persoană la alta. Încorporarea VR, gamificarea, video-ul, și învățarea de pe mobil înseamnă că, există abilități mult mai dificile de prelucrat, care vor fi necesare și evaluate în această categorie în anul 2023, deoarece acestea ajută la reținerea și adoptarea de cunoștințe mari în mediul corporativ.




4. Programarea de bază

Programarea devine foarte rapid o abilitate critică în mai multe sectoare, nu doar în cazul tehnologiei. Este o abilitate fundamentală care poate fi construită pentru a vă ajuta să învățați noi tehnologii, să înțelegeți mai cuprinzător ciclul de viață al proiectului IT, să dezvoltați abilități de gândire abstractă, să vă scrieți propriul cod, algoritmi simpli și multe altele, potrivit Vectorsolutions. Câteva dintre cele mai bune limbaje de programare solicitate în anul 2023 sunt:

  • Python

  • C

  • C++

  • Java

  • C#.


5. Abilitățile umane

În mod șocant, există unele lucruri pe care mașinile pur și simplu nu le pot face la fel de bine ca oamenii. Cu până la 30% din timpul nostru de lucru automatizat până în anul 2030, serviciile cu adevărat umane vor fi mai valoroase și mai solicitate ca niciodată, spune Vectorsolutions. În timp ce acestea pot suna ca și unele de bază, aceste abilități soft pot fi îmbunătățite cu o atenție mult mai concentrată și pot ajuta candidații să iasă în evidență față de managerii lor, în acest an, 2023:

  • Gândirea critică;

  • Inteligența emoțională;

  • Rezolvarea complexă a tuturor problemelor;

  • Negocierea;

  • Raționamentul;

  • Managementul timpului;

  • Reziliența;

  • Leadership-ul și influența socială.



_________________________________________________________________________________________________________


Articol realizat de: Sonia Crișan

Editor: Mădălina Hodorog, Alexandra Mureșan

Sursă foto: Unsplash



bottom of page