top of page

Ce este #EducatiaAltfel?

Când m-am lovit

Știai că am fost o studentă de nota 10? La propriu. Din clasa a-1-a și până la doctorat am luat doar premiile 1, și în 4 ani premiul 2.


14 ani educația a însemnat pentru mine: trezit, mers la școală, răspunsuri de nota 10, venit de la școală, teme, învățat, citit, o activitate extrașcolară, dormit. A doua zi, repetam totul. 14 ani am crezut că a fi o bună elevă, o bună studentă însemna să iau nota maximă, să învăț pe de rost totul și să dovedesc profesorilor, colegilor că pot. 





Știi și tu aceste lucruri. Am trecut cu toții prin etapele sistemului educațional și așteptările lui.


Mie mi-a plăcut enorm să învăț. La unele materii învățam, la altele toceam, la altele mă străduiam. Mă adaptam.


În anul 2 de facultate, „m-am lovit” pentru prima dată de un alt tip de educație. M-am înscris ca voluntar într-un proiect Youth in Action (schimb de tineri Erasmus + acum) unde mă ocupam de postări în social media. Timp de o săptămână, studenți din Italia și Spania împreună cu studenți din România erau în același loc, aici în Cluj, pentru a-și dezvolta propriul lor brand.


Fiind studentă la jurnalism, credeam că proiectul european avea să îmi aducă o nouă activitate în CV-ul meu, un nou Personal Brand. Proiectul mi-a deschis pentru prima dată ochii că da, se poate realiza un alt tip de educație, că poți învăța total diferit, te poți juca, mișca prin sala de clasă, avea propriile opinii oricând îmi doream și cel mai important, nu trebuia să ridic mâna când vroiam să spun ceva.





Conceptul #EducatieAltfel l-am construit în 2018 când mi-am deschis propriul business. Erau deja 6 ani de la prima mea întâlnire cu un alt tip de educație și după multe experiențe, mi-am dovedit că oamenii chiar produc schimbări în jurul lor și mai important, în interiorul lor. Despre traseul meu poți citi aici În cărțile de specialitate, vei găsi termeni precum: educație experiențială, educație non-formală, educație prin experiență, educație prin joc. Toate înseamnă #EducatieAltfel Așa că, ce este #EducatiaAltfel la baza ei?

  • Educație axată pe participant. Nu e așa banal precum crezi și nici nu e ușor să livrezi educație axată pe participant. Aici, trainerul nu este nici specialistul, nici sursa principală de informație. Trainerul este moderator, facilitator și mecanismul din spate este mai complicat decât crezi. 

  • Metodele de lucru foarte variate. Personal, schimb metoda de predare din 10 în 10 minute pentru că doar așa reușim să captăm atenția celor din jur și să îi facem parte în procesul de învățare. 

  • Instrumentele de lucru (uneori) comice. Jenga, cărți Dixit, mingi, cuburi lego, sfoară, foi lipite pe pereți. Crede-mă, e altceva. 

  • Joc, energie, inspirație. 

  • Mediul de lucru diferit. O sală de clasă cu pereți goi nu este sala de clasă pentru #EducațiaAltfel. Sala de clasă, de training este parte din procesul de învățare. Ea dă tonul la tot. 

  • Fără PowerPoint. Personal, nu folosesc deloc prezentări. Asta nu înseamnă că nu folosesc instrumente digitale pentru anumite părți din sesiunea de training. Acum, când sesiunile s-au mutat în online, instrumentele digitale sunt variante și adaptate la #EducatiaAltfel.

  • Experiența celorlalți e E-SEN-ȚI-A-LĂ. Când există întrebări, nu profesorul/trainerul este cel care dă răspunsul, iar ca să facilitezi cu adevărat, ai nevoie de un set de skilluri noi pentru a preda prin #EducatieAltfel.  



Interesat de #EducatieAltfel?

Dacă vrei și tu să înveți să facilitezi printr-un alt tip de educație, vezi programele mele aici:

www.madalinahodorog.ro


După vacanță, am noi idei de metode și instrumente de lucru, noi idei de training în care să aduc mai multe perspective. Abia aștept să începem acest nou sezon împreună. 


Construiește cu pasiune. Îndrăznește. Azi!

Cu drag,

Mădălina

bottom of page