Q&A: despre studenție, job și voluntariat cu Maria Cătană

Trecută prin primii ani de studenție, absolventă a Facultății de Business din Cluj-Napoca, Maria Cătană este în prezent masterandă în cadrul Facultății de Științe Economice din Sibiu.

Maria ne vorbește cu drag despre primii ani de facultate, spunându-ne că a avut parte de o studenție foarte faină și activă. Aceasta nu uită să menționeze și activitățile pe care le-a realizat în tot acest timp.


Așa se face că, Maria, ne povestește astăzi cu multă mândrie și patos despre experiențele ei legate de programul Erasmus, diferitele activități de voluntariat și, nu în ultimul rând, experiența ei în ceea ce privește programul FUTURE - Construiește cu pasiune.Mă bucur să colaborăm pentru acest mic Q&A. Aș dori să începem printr-o scurtă descriere a vieții tale, o descriere a Mariei Cătană. Așadar, cine este Maria Cătană?


Sunt o sibiancă care a terminat facultatea la Cluj. Am avut parte de o studenție foarte faină și activă, am fost plecată cu Erasmus în Barcelona, am făcut voluntariate, am avut diverse job-uri și, mai ales, am cunoscut lume faină. Am participat la FUTURE (a doua ediție) și astfel am ajuns să am un job la Office Depot. Pot spune despre mine că sunt o persoană optimistă, energică și ambițioasă.


Având în vedere că în timpul liceului ai urmat specializarea științe ale naturii, cum de nu ai ales Medicina pe mai departe și ce te-a determinat să alegi Facultatea de Business?


Deși studiam la acest profil, eram interesată și de latura socială. Știam ce îmi doresc să fac pe viitor și m-am informat mult înainte de a lua o decizie legată de facultate. Am ales Facultatea de Business din Cluj-Napoca pentru că am considerat-o cea mai potrivită pentru mine.


Ce ne poți spune despre anii tăi de studenție (nivel licență)? Ești mândră de ei sau consideri că ai fi putut mai bine?


Sunt foarte mulțumită de toate experiențele pe care le-am trăit până acum, deși consider că mereu e loc de mai bine/mult. Îmi pare rău că a trecut timpul atât de repede, studenția e faină!


În timpul facultății te-ai implicat în activități de voluntariat. Consideri că ți-au fost de folos aceste experiențe? Te ajută în prezent?


Da, am amintiri extrem de plăcute din fiecare experiență de voluntariat pe care am avut-o. De fiecare dată învățam ceva nou atât despre lumea ce mă înconjoară, cât și despre mine. Îmi ieșeam din zona de confort și mă simțeam mândră de mine. De multe ori aplic in viața de zi cu zi ceea ce am învățat din voluntariate și cred că așa va fi mereu.


De asemenea, consideri că voluntariatul ajută să te dezvolți din punct de vedere profesional?


Cred că depinde foarte mult de tipul de voluntariat. Dacă ești voluntar pe o axă care ține de domeniul pe care îl studiezi, cu siguranță te dezvolți și pe plan profesional. Practic, câștigi experiență pe domeniul care te pasionează.


Dar ce ne poți spune despre programul FUTURE? Cum ai aflat de el? Ce te-a determinat să te înscrii și cum a fost experiența ta în cadrul acestui program?


Am văzut o postare pe grupul de Facebook al facultății și mi-a atras atenția. Am intrat pe site, am citit, m-am informat, am rămas plăcut surprinsă de tot ce am văzut si auzit așa că am decis să aplic și eu. Nu mai întâlnisem asemenea programe de dezvoltare și chiar am ținut să nu ratez FUTURE.


FUTURE mi-a deschis foarte multe uși și voi rămâne mereu recunoscătoare. Prin FUTURE am învățat să îmi stăpânesc emoțiile, să mă exprim și să îmi pun în ordine anumite gânduri. Prin acest program am ajuns să am un interviu de angajare la Office Depot iar aplicând tot ceea ce am învățat de la Mădă și Călin am reușit să obțin job-ul.