„Resursele se găsesc deja în interiorul fiecăruia, însă acestea trebuie explorate”– Denisa Jecan


Coach, Consultant și Facilitator, Denisa Jecan dezvoltă oameni și îi ajută să se pregătească pentru viitor. Așa cum spune chiar ea: scopul ei este să-i inspire pe ceilalți și să-i îndrume înspre a-și maximiza potențialul.


Am stat de vorbă cu omul, educatorul și facilitatorul Denisa pentru a-i descoperi povestea, motivațiile, dar și perspectiva de viitor.
Despre coaching


Profesezi în aria de coaching, atât prin sesiuni 1 la 1, cât și prin sesiuni de grup. Spune-ne, de ce coaching?


Pasiunea pentru coaching a apărut odată ce am devenit mai curioasă de zona aceasta nemărginită a modalităților de lucru cu oamenii. Mi se pare fascinant modul în care, sesiune cu sesiune, coachee-ii își accesează profunzimea interioară și dezvăluie resurse necunoscute înainte. Ceea ce-mi aduce maximă bucurie în coaching sunt momentele de „aha” și sclipirile din ochii persoanelor pe care le ghidez.


Cu toate astea, nu aș fi complet sinceră dacă aș spune că fac coaching strict pentru ceilalți, pentru a le fi de ajutor. Un alt motiv important pentru care am ales acest drum este acela de a-mi satisface propriile nevoi, dar și de a-mi pune în valoare abilitățile. Se vorbește mult despre identificarea unui sens în viață, iar al meu este tocmai acesta de a-i inspira pe ceilalți să își descopere și maximizeze potențialul nelimitat. Fiecare sesiune de coaching mă invită și pe mine la introspecție asupra aspectelor personale care încă cer a fi revelate. Așadar, este un proces de creștere și dezvoltare la fel de benefic pentru mine, ca și pentru colaboratorii mei.


Există păreri și păreri despre coaching. Ajută-ne să ne facem o imagine clară despre ce se întâmplă la o sesiune 1 la 1 cu tine.

Prima întâlnire e un prilej de conectare și creare a unui spațiu safe, timp în care ne cunoaștem, povestim mai detaliat despre situația/ problema/ preocuparea/ tema în sine cu care vine coachee-ul și setăm împreună niște condiții ale colaborării. Până aici e cam ca la orice primă întâlnire în urma căreia decidem dacă ne potrivim sau nu și dacă este în competența mea să răspund la nevoile tale. La a doua întâlnire, stabilim mai concret care este obiectivul, rezultatul la care tu vrei să ajungi în urma acestor sesiuni de coaching și apoi lăsăm să se întâmple magia de-a lungul procesului.


Ce am observat este că, indiferent de temă, în 90% din cazuri ajungem să vorbim despre valori și convingeri, așadar trecem printr-un oarecare proces de auto-cunoaștere sau re-cunoaștere a sinelui. De multe ori, mă pregătesc înainte de sesiune cu un anumit flow, doar ca să fiu apoi surprinsă de turnura în situație cu care vine coachee-ul și ne adaptăm împreună la noul context. Folosim tehnici creative și raționale, care apelează atât la partea emoțională a coachee-ului, cât și la cea logică și în căutare de acțiuni concrete. Acolo unde simt că ar ajuta un concept teoretic, acord timp pentru a-l explica și apoi rog coachee-ul să treacă modelul prin propria viață și filtre, ca să ne aliniem la realitatea lui.


Cert este că un coach nu îți va da sfaturi, păreri personale, un plan cu 10 acțiuni pe care să te trimită să-l faci într-o lună de zile și apoi să te certe că nu l-ai făcut. El va asculta, va face legăturile, va pune întrebări puternice și te va ghida înspre a descoperi și o altă perspectivă. Decizia de a acționa și rezultatele în sine îi aparțin 100% coachee-ului, care va trebui să dea dovadă de angajament față de propria-i schimbare pozitivă.


În coaching se lucrează foarte mult cu trăirile oamenilor. Tu ce faci ca să te asiguri că aduci o perspectivă neutră, că nu influențezi oamenii cu părerile tale de viață, despre lumea din jur?


Mă țin departe de impulsul de a-mi da cu părerea sau de a-mi aminti propriile experiențe similare și ce am făcut eu atunci. E un impuls care apare, din păcate, inevitabil, pentru că așa suntem obișnuiți să comunicăm în general: trecem ceea ce ni se spune prin filtrele personale și apoi reacționăm la asta. E o alegere conștientă pe care o fac, o dată la câteva minute în interiorul meu și care se întâmplă foarte rapid prin gânduri de genul „Sunt prezentă? Judec în vreun fel ceea ce aud, ceea ce văd? Sunt complet obiectivă și imparțială?”. Iau conștient alegerea de a mă distanța și de a-mi păstra focusul pe firul roșu al omului din fața mea, eu și părerile mele nefiind nicăieri în acest peisaj imaginar.


Abia odată ce înțeleg CINE SUNT astăzi, pot să devin cine îmi doresc să fiu.

De ce vin persoanele înspre coaching?


La o primă vedere, motivele și situațiile ce-i aduc pe oameni în coaching par a fi foarte diferite. Însă odată ce îi ascult cu răbdare, timp de două-trei sesiuni, înțeleg că avem cu toții aceleași provocări, preocupări și obiective, manifestate doar în moduri diferite. Pot spune că există trei mari categorii de motive ce-i îndeamnă pe oameni să înceapă un astfel de proces: nevoia/ dorința de a înțelege anumite lucruri despre ei înșiși și poate de a face anumite schimbări la nivel de personalitate, atitudini, convingeri și comportamente; îmbunătățirea anumitor abilități, cum ar fi cele de time management și disciplină, comunicare, leadership, etc.; decizii majore de viață, moment în care persoana respectivă fie se află în indecizie și haos total, fie nu își găsește curajul și responsabilitatea de a face schimbarea pe care și-o dorește în viață, indiferent că este din sfera personală, relațională sau profesională.


Provocările comune ale studenților


Fiecare sesiune de coaching este diferită. Cu toate acestea, putem observa provocări comune. Ce provocări comune ai observat că au studenții din programul FUTURE?