top of page

Sesiunea 4 de training FUTURE. Călătoria continuă către viitorul dorit

Cu mult curaj și încărcați de energia FUTURE, studenții dornici să se cunoască și să cunoască piața muncii au participat la sesiunea 4 de training.






Întrebările cheie au fost ,,Cine sunt? Care sunt punctele mele forte? Care sunt competențele mele hard/soft? Prezentarea în fața colegilor noi, în grupuri mici sau mari, a unui proiect sau chiar într-o ședință. Orice formă de prezentare are la bază autocunoașterea. Si cum poți arăta altora cine ești dacă nici tu nu știi? Primul pas pentru autocunoaștere este ieșirea din zona de confort, ceea ce presupune multă muncă cu propria persoană. Dar care este zona noastră de confort? Prima zona o avem din familie, care ne protejează și în care ne simțim in siguranța. Ulterior, apar noi zone de confort: scoală, liceu, facultate, primul loc de muncă. Înainte să o putem defini ca o nouă zonă de confort, noua etapă pentru noi reprezintă un pericol, ne este frică de acea noutate pe care nu o cunoaștem și deseori ne pierdem curajul de a merge mai departe, de a experimenta și dorința de a ne extinde granițele. În momentul în care apare frica, de fapt, însemna că ești pe drumul cel bun, deoarece este momentul în care îți depășești limitele, elimini ceea ce vezi drept pericol și îți mărești zona de confort.


Așadar, în programul FUTURE primul pas pentru studenți a fost împărțirea în grupuri, unde au experimentat granițe noi, acceptând provocarea de se prezenta, iarăși, întru-un grup de persoane restrâns, în maximum un minut. La finalul acestei provocări, studenții au aflat că, de data aceasta, ,,a fost mai ușor decât mă așteptam”; ,,a fost foarte lejer”; ,,a fost o discuție relaxantă”. Cu acest mic exercițiu, studenții și-au activat competențele soft de ascultarea activă și de public speaking. A urmat încă un exercițiu, în care studenții au fost iarăși împărțiți în grupuri și li s-a cerut să răspundă, în 5 minute, la 8 întrebări, simulând în acest fel piața muncii. Rezultatul exercițiului a fost activarea altora competențe soft: lucrul in echipă și organizarea. Unii au aflat care este rolul într-o echipă, alții au realizat că nu au încă un rol definit.





Dar cu toții au realizat că fiecare rol este important și necesar în orice echipă pentru a desfășura proiecte de succes. Lucrând în echipă poți afla multe despre ,,Cine sunte eu".


Pentru a simula piata muncii, în ultima parte a sesiunii, studenții au fost împărțiți iarăși în grupuri care vor coopera si vor rămâne neschimbate în următoarele saptamâni.


La ce se uita angajatorii în prima zi de munca? La ce se uita după 3 luni? Cum vei fi evaluat? Cum poți cere o mărire de salariu? Toate aceste întrebări le au tinerii care încep sa își caute un loc de muncă. Toate aceste întrebări vor avea un răspuns în următoarele sesiuni de training FUTURE.




Articol realizat de: Violeta Păduraru

Editor: Mădălina Hodorog

Photos: Arhivă personală/ https://unsplash.com/


bottom of page