Am 23 de ani și nu am avut niciodată un job

O să îți spun direct: pentru mine angajarea e similară cu acel „bau-bau” al copiilor sau cu prima zi de școală. Mai jos îți povestesc de ce.
Piața muncii din România


Deși domeniul în care studiez este unul relativ nou și în plină expansiune în România, numărul de joburi este destul de redus. Șansele să găsești un job în acest domeniu în orașele mai mici se apropie de zero. Atunci când găsești un anunț de angajare te bucuri, îți faci speranțe, dar constanți repede că experiența de minimum doi ani este cerută și dacă se poate să vorbești cât mai multe limbi străine la nivelul nativ. Să nu mai spunem că salariul este insuficient pentru un trai decent dacă ne raportam la orașe precum București sau Cluj.


Mai mult decât atât, fiind student, angajatorii nu prea vor să își bată capul cu tine. Ce nu înțeleg ei este faptul că un student se poate forma mult mai ușor și este mult mai deschis și determinat să învețe decât cineva cu experiență de minimum doi ani pe un post similar. Este mult mai ușor să îl formezi în spiritul companiei tale.
Angajarea din perspectiva unui student la masterat


Dacă timp de trei ani ai putut spune că înveți și nu ai timp de un job, ce le vei spune acum, când ai terminat licența și deja ești student la master, deci ai mai mult timp liber? Ce scuză mai folosești pentru faptul că tu nu îți găsești un job în concordanță cu domeniul studiat? Tot ce pot să spun este că mă stresează teribil tot acest proces (căutarea de anunțuri, aplicarea, așteptarea unui răspuns).


Atunci când te mai relaxezi și te gândești că toate se vor întâmpla la timpul lor te întreabă o rudă sau un prieten când te angajezi sau unde lucrezi. Și iarăși stres și panică... Presiunea devine și mai mare atunci când te gândești că unii colegi și-au găsit job încă din anul I de facultate, când vezi pe rețelele de socializare ce activitate au și ai impresia că tu nu ai făcut nimic util în toți anii de facultate.


Și mai rău e că în continuare simți că nu faci nimic. Te gândești că poate ar trebui să lucrezi în orice domeniu doar ca să ai un salariu și deja visul tău pe care ți l-ai creionat când ți-ai ales domeniul pe care să îl studiezi pare că se spulberă ușor. Și atunci te gândești că...Ar trebui să pleci și tu din România ca majoritatea tinerilor