top of page

Am 23 de ani și nu am avut niciodată un job

O să îți spun direct: pentru mine angajarea e similară cu acel „bau-bau” al copiilor sau cu prima zi de școală. Mai jos îți povestesc de ce.




Piața muncii din România


Deși domeniul în care studiez este unul relativ nou și în plină expansiune în România, numărul de joburi este destul de redus. Șansele să găsești un job în acest domeniu în orașele mai mici se apropie de zero. Atunci când găsești un anunț de angajare te bucuri, îți faci speranțe, dar constanți repede că experiența de minimum doi ani este cerută și dacă se poate să vorbești cât mai multe limbi străine la nivelul nativ. Să nu mai spunem că salariul este insuficient pentru un trai decent dacă ne raportam la orașe precum București sau Cluj.


Mai mult decât atât, fiind student, angajatorii nu prea vor să își bată capul cu tine. Ce nu înțeleg ei este faptul că un student se poate forma mult mai ușor și este mult mai deschis și determinat să învețe decât cineva cu experiență de minimum doi ani pe un post similar. Este mult mai ușor să îl formezi în spiritul companiei tale.




Angajarea din perspectiva unui student la masterat


Dacă timp de trei ani ai putut spune că înveți și nu ai timp de un job, ce le vei spune acum, când ai terminat licența și deja ești student la master, deci ai mai mult timp liber? Ce scuză mai folosești pentru faptul că tu nu îți găsești un job în concordanță cu domeniul studiat? Tot ce pot să spun este că mă stresează teribil tot acest proces (căutarea de anunțuri, aplicarea, așteptarea unui răspuns).


Atunci când te mai relaxezi și te gândești că toate se vor întâmpla la timpul lor te întreabă o rudă sau un prieten când te angajezi sau unde lucrezi. Și iarăși stres și panică... Presiunea devine și mai mare atunci când te gândești că unii colegi și-au găsit job încă din anul I de facultate, când vezi pe rețelele de socializare ce activitate au și ai impresia că tu nu ai făcut nimic util în toți anii de facultate.


Și mai rău e că în continuare simți că nu faci nimic. Te gândești că poate ar trebui să lucrezi în orice domeniu doar ca să ai un salariu și deja visul tău pe care ți l-ai creionat când ți-ai ales domeniul pe care să îl studiezi pare că se spulberă ușor. Și atunci te gândești că...



Ar trebui să pleci și tu din România ca majoritatea tinerilor


Din ce în ce mai des mă gândesc că nu am niciun viitor în România, deși până acum doi ani nici nu voiam să mă gândesc la ideea de a pleca din țara mea. Aveam atâtea idei despre ce o să fac în viitor și toate erau legate de acest loc. Acum, sub toată presiunea din jurul meu, simt că voi ceda. Am călătorit mult în ultimii ani și am realizat că spre deosebire de alte țări, România nu prea oferă nimic tinerilor.


Și pe tine te stresează angajarea?



Articol realizat de: Adina

Editor: Mădălina Hodorog

Photos: Unsplash


----

Articolul face parte din categoria Sunt Student. Ce fac mai departe? în care am provocat studenții să scrie ei un articol despre cum văd angajarea, cariera și viitorul lor. Prin intermediul acestor articole-opinii îmi doresc ca tu, cititorul, să conștientizezi mai bine modul în care gândesc tinerii și să îi ajuți, acolo unde poți, prin experiența sau personalitatea ta. Aceste articole-opinii sunt redactate în întregime de studenții care și-au luat provocarea de a vorbi deschis despre lucrurile despre care nu prea vorbim în mod normal. Adina nu a fost (încă) în programele mele.


Iubesc să ajut tinerii să iasă din haos. Așa cum știi, programul FUTURE - Construiește cu pasiune a ajutat în 5 ediții peste 350 de studenți și 200 de profesori universitari să facă trecerea de la facultate la primul job. Din 2022, am lansat și programul FUTURE Student - Alege un viitor cu pasiune unde ajutăm elevii și profesorii de liceu să ia decizii conștiente legate de alegerea facultății.


Construiesc punți acolo unde sunt prăpăstii. Între liceu și facultate. Între facultate și piața muncii.

(Mădălina Hodorog)

bottom of page