top of page

Drumul către prima angajare

Cum am început?

Viața mea la Cluj-Napoca a început acum 4 ani, când am început studiile la FSPAC. Lucrarea de licență am realizat-o în limba maghiară în cadrul specializării de Comunicare și Relații Publice. Până ce nu am finalizat studiile nu am lucrat, părinții mei au spus că educația e mai importantă. Din primul an am vrut să încerc ceva, dar am ascultat de sfatul lor.

În al doilea an m-am înscris să fiu voluntară la Zilele Clujului, ceea ce a fost o experiență bună. Mi-a venit o idee să fiu pet-sitter, pentru că îmi plac foarte mult animalele. Timpul a trecut și tot nu mi-am găsit muncă ocazională, am fost ocupată cu învățarea. Apoi desigur că a apărut COVID-19, iar din această cauză a trebuit să merg acasă la Tășnad. Chirie am avut la Cluj, am plătit-o, chiar dacă nu am fost acolo.

În al treilea an a trebuit să mă axez pe realizarea lucrării de licență, de aceea timpul meu liber era tot mai puțin. În al doilea semestru am revenit la Cluj, am fost voluntară de 3 ori în cadrul facultății, când au venit studenții să vadă cum sunt anii de studenție la FSPAC.




Următorii pași ai vieții mele


După ce am terminat lucrarea de licență m-am înscris la programul de master, Producție Media. Cursurile au fost online, având loc după masă, iar din această cauză am vrut să mă angajez. M-am uitat pe Facebook în mai multe grupuri, m-aș fi bucurat de orice fel de ofertă. Am vrut neapărat un job part-time, să am posibilitatea de a participa și la cursuri. Am găsit job-uri care erau foarte departe de mine, în afara orașului, unde aș fi pierdut mult timp făcând naveta. Am aplicat în mai multe locuri, deși au fost persoane care nu mi-au dat niciun răspuns. Am sunat la câteva job-uri, am dat e-mail, am mers personal la locurile de muncă. Multe job-uri nu au avut posibilitatea de part-time și nu au înțeles de ce studentul nu vrea să lucreze full-time. Într-un loc mi s-a spus direct să aleg între facultate și muncă. Au fost locuri unde m-au văzut și m-au respins datorită aspectului meu fizic (mi-au zis că sunt prea slăbuță și nu am atâta forță).

Am fost la un interviu la o companie de telecomunicații unde șeful mi-a testat puterea de convingere, însă nu am avut succes și nu am primit răspuns nici până în ziua de astăzi. Am găsit un job în domeniul meu (companie de advertising), unde mi-ar fi plăcut să lucrez, însă au ales pe altcineva.




Eșecurile și succesele mele

A trecut timpul, iar eu m-am simțit demotivată din cauza eșecurilor. Tocmai atunci m-a găsit o doamnă de la o companie populară din oraș care produce cozonac secuiesc (kurtos kalacs) și mi-a oferit o oportunitate sezonieră. Am fost la interviu, am discutat detaliile și la sfârșitul lunii noiembrie am început să lucrez. Am lucrat o lună la târgul de Crăciun, am ajutat la vânzarea produselor. Această experiență mi-a plăcut foarte mult, am putut să lucrez part-time, am lucrat și în weekend, colegii de muncă au fost foarte buni.


Anul acesta a trebuit să-mi caut alt job. Am fost la o gelaterie nouă, însă ar fi fost foarte complicat să lucrez aproape în fiecare zi de la 7 dimineața până seara. Am văzut o oportunitate la o grădiniță ca și bonă, mi-ar fi plăcut să lucrez cu copiii, însă nici aici nu am reușit. M-am gândit să încerc joburi ocazionale, am vrut să fiu bonă. Am avut grijă câteva săptămâni de o fetiță de 7 luni, dar era foarte greu cu ea, de aceaa am fost nevoită să renunț. Tocmai atunci m-a găsit o familie unde a trebuit să am grijă de un băiețel de 9 ani, timp de 3 zile câteva ore. Mi-a plăcut însă era puțin 15 lei/oră în contextul în care aveam nevoie de bani.


În martie am încercat la un hotel ca și hostess, dar iar nu eu am primit jobul. Atunci mi-a scris un prieten care lucra ca și șef bucătar într-un restaurant din centru, iar acolo căutau spălători de vase. În cealaltă zi am fost la un interviu, am fost la practică toată ziua ca să văd cum e acolo. Fiindcă mi-a plăcut, iar șeful a fost mulțumit de munca mea am fost angajată oficial. Primul meu job unde am primit contract de muncă, bani și mâncare din preparatele restaurantului. Mi-a plăcut să lucrez aici, însă după o perioadă, această muncă a devenit obositoare, au fost zile în care am lucrat toată ziua de la 9 până 23-24. Mi-a fost greu să pot intra la cursurile de facultate, puteam doar atunci când lucram jumătăți de zile. După 4 luni mi-am dat demisia fiindcă era prea obositor pentru mine.




Unde mă aflu acum?


În ziua de astăzi m-am decis să mă axez pe ultimul an de master, de lucrarea de disertație. Bineînțeles că nu am renunțat, însă m-am decis să-mi caut joburi ocazionale, pentru o perioadă ca să am timp și de alte activități. Fac voluntariate și practica de specialitate, până când o să primesc o ofertă bună.


Prima dată te-aș sfătui pe tine studentule să nu renunți la visele tale. Știu că e greu, poate uneori o să cazi, dar merită așteptat. Caută un job pe placul tău, unde te vei simți bine. Dacă vezi că ceva nu e ok atunci cel mai bine e să-ți alegi alt loc. Nici eu nu voi renunța, rămân la Cluj, unde sigur am mai multe șanse decât în orașul meu natal. Iar celălalt sfat este să-ți vezi de studiile tale, fiindcă cel mai frumos aspect al vieții e să fii student, job-ul mai poate aștepta.




 

Articol Realizat de: Ráksi Noémi Gizella

Editor: Mădălina Hodorog și Cosmin Hongu

Photos: Unsplash


----


Te poti înscrie la programul FUTURE pentru a te pregăti pentru primul loc de muncă.


Articolul face parte din categoria Sunt Student. Ce fac mai departe? în care am provocat studenții să scrie ei un articol despre cum văd angajarea, cariera și viitorul lor. Prin intermediul acestor articole-opinii îmi doresc ca tu, cititorul, să conștientizezi mai bine modul în care gândesc tinerii și să îi ajuți, acolo unde poți, prin experiența sau personalitatea ta. Aceste articole-opinii sunt redactate în întregime de studenții care și-au luat provocarea de a vorbi deschis despre lucrurile despre care nu prea vorbim în mod normal. Noémi nu a fost (încă) în programele mele.


Iubesc să ajut tinerii să iasă din haos. Așa cum știi, programul FUTURE - Construiește cu pasiune a ajutat în 5 ediții peste 350 de studenți și 200 de profesori universitari să facă trecerea de la facultate la primul job. Din 2022, am lansat și programul FUTURE Student - Alege un viitor cu pasiune unde ajutăm elevii și profesorii de liceu să ia decizii conștiente legate de alegerea facultății.


Construiesc punți acolo unde sunt prăpăstii. Între liceu și facultate. Între facultate și piața muncii.




(Mădălina Hodorog)


bottom of page