Meseriile viitorului - care sunt acestea și de ce competențe ai nevoie?

Pentru toată lumea, pandemia de COVID-19 a însemnat schimbare. O schimbare bruscă, neașteptată, care a afectat fiecare aspect al vieții noastre, începând de la partea socială, până la partea economică.Care au fost principalele schimbări pe piața muncii în contextul pandemic?

Conform raportului The Future of Jobs Report 2020, piața muncii a primit o lovitură puternică, semnificativă și neașteptată, în special la începutul anului 2020, cu efecte imediate asupra modului de viață al oamenilor și, mai ales, asupra veniturilor acestora.

  • Situația de criză a agravat inegalitățile deja existente pe piața muncii. În prima fază, cele mai afectate categorii de angajați au fost: femeile, tinerii și angajații cu salarii mai mici.

  • Progresul făcut în ocuparea forței de muncă, înregistrat de la criza financiară globală din 2007-2008 a fost anulat, transformând-se, din nou, în regres.

  • Creșterea bruscă și accelerată a ratei de șomaj. Ratele șomajului și angajării sugerează că un număr semnificativ de persoane și-au pierdut locul de muncă în luna aprilie 2020, dar până în iulie 2020, situația a început să se remedieze.

  • Accelerarea procesului de digitalizare în câmpul muncii și de adoptare a noilor tehnologii.

  • În foarte multe industrii, a fost adoptat sistemul de muncă la distanță (remote) sau hibrid. Lucru ce a dus la expansiunea sistemului remote.


Adoptarea tehnologiilor menționate a determinat apariția unor posturi noi și crearea unor locuri de muncă în domenii noi. Acestea mai sunt numite și meseriile viitorului.


Care sunt meseriile viitorului?

Raportul The Future of Jobs Report 2020 , despre care vorbeam mai devreme, dezvăluie care sunt meseriile viitorului, în funcție de industrie:

Cloud Computing

- Site Reliability Engineer

- Platform Engineer

- Cloud Engineer

- DevOps Engineer

- Cloud Consultant

- DevOps Manager