PIAȚA MUNCII: Pandemia a închis foarte multe porți, dar a și deschis la fel de multePe Gabriela Antonia Halmi am cunoscut-o în programul FUTURE. A terminat Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, din cadrul universității Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca și pe tot parcursul anilor de facultate a investit mult timp în voluntariate din vaste domenii, lăsându-se întotdeana îndemânată de curiozitate. Gabriela a acceptat să ne împărtășească perspectivă sa asupra pieții muncii și evoluției acesteia.Ce experiențe de voluntariat ai avut și cum consideri că te vor ajuta acestea pe viitor?

Experiența mea de voluntariat este destul de vastă, pentru că am experimentat foarte multe zone. Am fost lider în taberele pentru copii, am făut voluntariat în cadrul teatrului, a asociației studențești, ulterior m-am îndreptat sprea partea aceasta mai psihologică, anume am fost shadow pentru un copil cu ADHD, am lucrat mult și pe organizare de proiecte, am făcut și voluntariat în școli, pe partea de management al clasei, iar cel mai recent voluntariat este în cadrul unui proiect „student pentru student” care se ocupă cu partea de mentorare a studenținlor din primul an.Gabriela în timpul organizării proiectului „Trainig of yourself”- voluntariat

Cât de importantă consideri necesitatea unei facultăți în ideea în care internetul deține informații din toate domeniile?

Cred că depinde de mai mulți factori: de tine ca persoană, de cât de curios și motivat ești, de cât de bine știi să-ți selectezi informațiile, de cât de obiectiv ești și cât de deschis și dornic ești să te dezvolți personal. Dacă ești o persoana cu scopuri bine stabilite și îți cunoști drumul este în regulă, dar există posibilitatea să ai nevoie de informații mai riguroase și acreditările tale de moment să nu-ți permită lucrul acesta și în cazul acesta o facultate este de ajutor.


Facultatea oferă o educație diferită față de învățământul preuniversitar și cumva te ajută să-ți dezvolți partea de gândire critică, să-ți formezi opinii și să-ți dezvolți partea de creeare de conținut și acumulare de informație, plus că te responsabilizează.

Ce consideri că lipsește în sistemul educațional în ceea ce privește pregătirea pentru locul de muncă propriu zis?

Cred că partea aceasta despre cum merg spre un loc de muncă, ceea ce învăț acum în programul FUTURE. Cum să-mi scriu cv-ul, ce spun sau nu ar trebui să spun într-un interviu, cum ar trebui să mă raportez la o situație de muncă, cum ar trebui să îmi caut un job, partea aceata din păcare, nu este atinsă aproape deloc în facultate.


Nu avem deloc informație „inside” de la locurile de muncă și de asta ar fi nevoie chiar și în liceu, să te pregătească și să-ți explice ceea ce te așteaptă la un posibil loc de muncă.

Ai adus în discuție FUTURE, ce părere ai despre programele de pregătire precum acesta?

Cred că sunt foarte utile, cumva consider că am avut foarte mult noroc că am aflat despre el.


Mi se pare că nu sunt suficient de bine cunoscute sau suficient de abordate. Oamenii au o reticiență atunci când aud despre astfel de programe și ar trebui puțin mai multă promovare și încurajare, deoarece sunt absolut necesare. Ele vin să umple toate golurile acestea care apar în timpul pregătirii teoretice. Pot spune că îți arată calea și îți prezintă noi oportunități.


 


<