top of page

Piața muncii - așteptările în procesul de recrutare



În anul 2022 cele mai multe companii vor folosi principalele platforme de recrutare on-line, cum sunt Ejobs, Hipo, LinkedIn, dar vor ține cont și de recomandări ale angajaților sau de rețelele de socializare. Pe când altele, într-un procent mai mic, vor apela la campanii de digital recruitment, târguri virtuale de carieră, webinarii sau conferințe online, conform studiului realizat de Hipo.ro în perioada Decembrie 2021–Ianuarie 2022 pe un eșantion de 329 companii.




Aplici pentru un job? Ce pași trebuie să urmezi:


Pasul 1: Trimiterea și evaluarea cv-ului.


Cv-ul este unul dintre cele mai importante piese ale puzzle-ului numit „proces de recrutare”. Este important ca acesta să fie construit corect și să conțină doar infomații relevante pentru job-ul pentru care aplici.


Pasul 2: Contactarea telefonică a candidaților considerați eligibili.

Este important ca în cazul în care ești contactat în vederea susținerii unui interviu, să răspunzi la telefon sau, în cazul în care nu ai disponibilitatea pe moment, să revii tu telefonic pentru a da impresia recruiter-ului că ești interesat de acel job.


Pasul 3: Interviul


Interviu, care de cele mai multe ori se desfășoară online. Interviul online durează în medie între 30 și 60 minute. Sunt verificate abilitățile tale soft și hard de către o persoană din cadrul departamentului de resurse umane și un manager. În cazul în care la primul interviu nu participă și un manager, este posibil să mai urmeze un interviu doar cu managerul.


Pasul 4: Feedback


Selectarea candidaților compatibili postului și oferirea de feedback. Dacă ajungi la acest pas, iar feedback-ul primit este unul pozitiv la care ți se adaugă și o ofertă de muncă, înseamnă că ai ajuns cu brio în piața muncii.



Criterii de selecție pentru pozițiile de entry-level

Pentru a-ți forma o idee despre așteptările pe care angajatorii le au de la candidați, iată câteva dintre cele mai importante criterii de selecție pentru candidații pe posturi de entry-level:


  • Cunoștințele de limbă engleză

  • Experiența anterioară de lucru

  • Programele de practică/internship

  • Domeniul urmat în cadrul facultății

  • Activitățile extracurrirculare


Pe lângă aceste criterii de selecție, angajatorii caută de la viitorii angajați și câteva abilități soft destul de importante pentru integrarea și reușita la locul de muncă. Principalul skill care sporește șansele de angajabilitate este flexibilitatea.


Următoarele skill-uri clasate în top sunt eficiența și productivitatea, capacitatea de învățare continuă, și orientarea către rezultate.



 


Articol realizat de: Mihaela Grosu

Editor: Mădălina Hodorog și Diana Daniel

Photos: Unsplashed

Comments


bottom of page