Sunt Manager la 23 de ani. Secretul meu

Angajarea, cum îi spune și numele, presupune un angajament, nu în teorie și nu la nivel figurativ, ci pe baza unui contract semnat de comun acord, ce presupune o serie de obligații, dar și drepturi, pe care un angajat trebuie să și le exercite de la semnarea contractului și până la încheierea acestuia.


Pentru mulți angajarea poate constitui o necesitate, pentru alții poate presupune dobândirea de experiență, dezvoltarea relațiilor interumane sau un pur și simplu ,,hai să încerc”. În cea din urmă situație m-am aflat și eu în urmă cu trei ani, căci da, sunt angajată și ocup poziția de floor manager într-o companie foarte cunoscută de fast-food, când, atât necesitatea, cât și curiozitatea m-au determinat să spun ,,DA”, vreau să mă angajez!”.


Odată cu angajarea, în ordinea firească pe care ți-ai creat-o de-a lungul anilor, intervine programul de la muncă. Spun de la început că a fi student și a fi angajat cu normă întreagă este dificil, însă, nu imposibil, totul ține de organizarea timpului, dar și de disponibilitatea ta de a face sacrificii.


Cum aminteam anterior, un contract vine cu obligații, astfel prezența la locul de muncă nu este facultativă, așadar timpul rămas trebuie întotdeauna organizat în funcție de locul de muncă. Spuneam că nu este imposibil, cheia este să devii un bun prieten cu timpul și să valorifici toate clipele, să le spunem așa, libere. Vă spun din experiență proprie cât de palpitante sunt întâlnirile pe Zoom, la curs sau seminar în timpul pauzei de masă de la serviciu sau nivelul de concentrare pe care trebuie să îl deții, astfel încât să fii capabil să răspunzi prompt la ore, dar în același timp să-ți faci treaba cu brio.Însușește-ți curajul de a te depăși, limita e cerul!

E un „must” de nerefuzat, prin simplul fapt că te antrenează, îți șlefuiește agerimea și te face o persoană capabilă să rezolve mai multe activități în același timp. Cine nu își dorește să fiu un mic Napoleon Bonaparte?


În calitate de student angajat vei deveni, cu siguranță, independent financiar, ceea ce, la o vârstă de aproximativ 20 de ani, este un aspect foarte important și de lăudat, deopotrivă. Pe de altă parte, însă, vei cunoaște importanța banilor munciți, iar lucrurile mici și costisitoare pe care ți le-ai fi dorit vreodată, mai mult sau mai puțin necesare, nu ți se vor părea la fel de atractive. Vei vedea cât de chibzuit vei deveni, deși, în primele câteva luni de muncă și la primul salariu te vei trezi că vrei să cumperi totul, că banii aceia nu se vor termina niciodată, că acum este momentul să „investești” în ceea ce ți-ai dorit toată viața.


Consider necesar să punctăm și un segment mai puțin discutat, acela de a nu face față cerințelor, de a ajunge la capătul puterilor, unde timpul devine încet-încet un dușman...


Cunosc foarte mulți studenți care au renunțat la locul de muncă chiar și după 3-4 zile sau 5-6 luni, de ce? Răspunsul e simplu și nu trebuie criticat, capacitatea oamenilor diferă, atât fizic, cât și mental, locurile de muncă diferă și presupun grade diferite de muncă și implicare, așadar, unul dintre cele mai importante aspecte este testarea pieței muncii, cu joburi diferite, cu activități multiple și destinate fiecărei tipologii de oameni.