top of page

10 Cărți ce te vor ajuta să vezi lumea dintr-o altă perspectivă

În 2018, un studiu Eurostat arăta că România se află la coada clasamentului în ceea ce privește numărul persoanelor care citesc cărți și a timpului dedicat, în medie, citirii. Cu toate acestea, românii sunt la mijlocul clasamentului European în ceea ce privește procentajul din venit ce-l direcționează înspre achiziția de cărți.


Ultimele cifre Eurostat arătau că în 2011, doar 30% din români au citit cel puțin o carte în ultimul an, cu o pondere mai mare în rândul tinerilor între 25 și 34 de ani (38%) față de generațiile 35-44 de ani (28%) și 45-64 de ani (25%).


Cu toate acestea, în ultimii ani, studiile spun că tinerii din România citesc tot mai mult, iar editurile au o creștere profitului. Ultimele date prezentate mai sus sunt printre motivele pentru care în cadrul programului FUTURE - Construiește cu Pasiune am colaborat cu librăria Okian pentru a oferi câștigătorilor Concursului de Soluții FUTURE posibilitatea să facă #EducatieAltfel prin cărți.


Iar dacă și tu ești în căutare de cărți care să te ajute să vezi lumea din alte perspective decât cele cu care te-ai obișnuit, îți recomandăm 10 cărți, în limba engleză, pe care să le citești.

1. The Squiggly Career: Ditch the Ladder, Discover Opportunity, Design Your Career Abordează noul tip de carieră. Dacă până nu demult un om începea un loc de muncă și rămânea acolo pentru o mare parte din viața lui (dacă nu toată), începem să vedem tot mai mult oameni ce schimbă constant roluri, industrii, locații și uneori întregi cariere. Conceptul de carieră fluidă, în care un om nu este legat de un singur rol devine tot mai popular, însă este și văzut ca fiind stresant (și poate fi) pentru angajat. Cartea scrisă de Helen Tupper și Sarah Ellis îți poate spune cum pot conviețui conceptul de carieră fluidă și viață stabilă, cum poți obține cât mai multe oportunități și cât mai puțin stres.







2. The Uninhabitable Earth: A Story of the Future este cartea în care David Wallace-Wells abordează un termen relativ nou, cel al erei Antropocene, denumirea unei ere definite de intervenția omului pe planeta noastră. Cartea abordează efectele avute de dezvoltarea omului în ultimii 12 000 de ani asupra planetei și de modul în care efectele ne-au schimbat modul de viață.











3. You're Not Listening: What You're Missing and Why It Matters (Hardback) de Kate Murphy este cartea ce vorbește despre ascultat. Mai exact, Kate Murphy face clară bariera dintre vorbit și ascultat, un ascultat adevărat. Prin cartea ei încearcă să ne arate cum relațiile devin mai autentice și o recomand pentru că ascultarea este skill-ul numărul 1 în consultanța pe care o fac în companii.










4. Talking to Strangers: What We Should Know about the People We Don't Know (Hardback) Malcolm Gladwell ne explică de ce uneori, deși ascultăm, ne este greu să calculăm ce fel de persoană avem în fața noastră. Un om sincer cu intenții bune? Sau un mincinos meschin? Printr-o serie de întâmplări și neînțelegeri, din istorie, psihologie și spețe legale, Gladwell ne duce pe un drum întunecat al consecințelor dezastroase a presupunerilor.










5. There Is No Planet B: A Handbook for the Make or Break Years (Paperback) de Mike Berners-Lee Cum putem hrăni toată lumea? Cum putem opri schimbările climatice? Cum putem păstra biodiversitatea? Dar ce facem cu plasticul? Mike Berners-Lee abordează o serie de probleme ce par să fie tot mai prezente în viața fiecăruia. Autorul aduce numere și analize ce încearcă să propună alternative accesibile pentru a putea avea o viață fără compromisuri și fără a compromite lumea în care trăim.







6. Life 3.0: Being Human in the Age of Artificial Intelligence (Paperback) de Max Tegmark, profesor la MIT a cărui muncă s-a axat pe separarea miturilor de realitate în ceea ce privește Inteligența Artificială. Cum putem folosi un AI-ul în următoarea eră a omenirii? Putem face această era să fie una prosperă prin automatizare fără ca oamenii să rămână fără un scop în viață sau o sursă de venit? Putem folosi AI-ul pentru a creea o lume utopică în care inteligența superumană e sclavul omului sau va deveni AI-ul un zeu într-o lume distopică?






7. The Idiot Brain: A Neuroscientist Explains What Your Head is Really Up To (Paperback) de Dean Burnett Ai uitat numele persoanei cu care te-ai întâlnit de minim 5 ori, dar nu ai nici o problemă să îți amintești o piesă obscură din 1995? Ai rău de mișcare? Coșmaruri? Pentru o piesă atât de complexă în mașinăria umană, creierul dă destul de des niște rateuri inexplicabile. Dean Burnett celebrează imperfecțiunile creierului uman și impactul pe care aceste le au asupra vieții de zi cu zi.







8. The Life-Changing Magic of Numbers (Paperback) de Bobby Seagull Există trei tipuri de oameni pe pământ: cei care știu să numere și cei care nu. Dacă orele de matematică ți s-au părut plictisitoare, probabil nu ai avut un profesor bun precum Bobby Seagull (sau a fost unul nu știa de metode altfel de educație și poate ai vrea să-i spui de FUTURE). Bobby analizează lumea din jurul nostru din perspectiva numerelor, de la muzică rap până la hobbyuri extra terestre, entuziasmul lui molipsitor pentru numere se va agăța și de tine.





9. Leadership Is Language: The Hidden Power of What You Say and What You Don't (Paperback) e cartea ce discută despre limbaj și cum a evoluat în paralel cu piața muncii. Limbajul moștenit vine dintr-o perioadă în care muncitorii primeau ordine de la manageri. Însă relația s-a schimbat, muncitorii contribuie la găsirea de soluții și contribuie la îmbunătățirea performanței la un nivel total diferit față de trecut; limbajul a rămas același. Fost căpitan în Marina Americană, L. David Marquet încearcă să găsească echilibrul perfect între gândire și acțiune, în a comunica eficient cu echipa ta și în a lua riscuri fără a risca totul.




10. A World Without Work: Technology, Automation and How We Should Respond Precum Max Tegmark, Daniel Susskind ne aduce o viziune asupra unei lumi în care AI-ul are tot mai multă influență. Susskind propune ideea că inteligența artificială nu are nevoie să gândească precum oamenii pentru a fi la fel de performantă (sau uneori și mai performantă). Avem Inteligență Artificială ce reușește lucruri ce înainte păreau imposibile pentru un computer, de la diagnosticare la scrierea de contracte.


Pentru mai multă inspirație, puteți face o vizită pe Okian.ro. Okian este o librărie online axată exclusiv pe cărți în limba engleză (literatură, nonficțiune, titluri academice).


Sursă foto: Okian.ro


Trainer & Consultant

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page