#AmTimp: Cărțile care m-au făcut să iau decizii de viață

Citesc mult, însă sunt unele cărți care apar în viața ta atunci când trebuie și pe baza cărora poți lua decizii clare despre prezent sau viitor.


Sunt 2 cărți care m-au ajutat - realmente - să pot lua decizii care să aibă un impact direct în viața mea și lumea din jurul meu. Celaltele cărți m-au inspirat, mi-au arătat modele, m-au relaxat sau m-au ținut în priză. Unele chiar m-au fascinat și m-au făcut să îmi doresc mai mult.

Înainte de toate - O scurtă motivare

Înainte să vă spun care sunt cele 2 cărți, vă spun rapid contextul - de ce recomand aceste cărți.


Eram un copil obișnuit - în copilărie îmi plăcea să citesc basme și mai puțin poezii, în generală eram prea axată pe literatură, iar la liceu am început să citesc pentru prima dată cărți de dezvoltare personală.


M-a fascinat psihologia, studiile despre oameni și comportamentul lor, dar în special limbajul non-verbal.


Din acel moment, citeam cărți de dezvoltare personală despre toate subiectele - lucru care s-a prelungit și în facultate.


Doar că în anul 3 de facultate am făcut ceva diferit.


Am început să studiez domeniul de dezvoltare personală sau „self-help” cum este numit la nivel global. Cărțile de self help au devenit un business profitabil - lucru pe care l-am descoperit prin analiza de conținut a sute de articole la nivel licență, 10.544 de articole în disertație, iar acum continui să studiez domeniul în lucrarea de doctorat.


Cunosc deja metodele de atragere a publicului, cuvintele cele mai des folosite, sfaturile diferite - dar totuși aceleași, autorii a căror experiență de viață am fost nevoită să o cercetez.


În final, nu mă mai impresionează foarte multe cărți pentru că știu la ce pagini, structură și cuvinte să mă uit.


Cărțile pe care le recomand azi sunt din categoria dezvoltare personală, însă sunt cărțile de substanță, cele care citite încet (câteva pagini pe zi) te pot transforma. Sunt cărțile care schimbă prin natura lor, prin modul în care autorii s-au dezvoltat întâi pe ei, apoi au vorbit pentru ceilalți.
One more thing

Marea majoritate a cărților de self help sunt scrise după următorul principiu:


Autorul ---- > se implică în experiențe de viață (deschide un business nou, face noi studii, are mai multe relații etc) -----> și transmite ulterior sfaturi despre experiențele sale.


De cele mai multe ori, sfaturile acestor autori sunt extrem de utile, însă foarte greu sunt integrate în viața cititorului. De ce?


Pentru că promovează ideea că rezultatele sunt realizate în urma unor comportamente. Câți dintre noi nu am început să facem anumite lucruri repetate constant și nu au dat rezultatele autorilor pe care îi citim? Psihologia definește acestea ca modelul behaviorist. Acest model are însă o serie de blind spots (puncte moarte, neacoperite) precum e mentalitatea noastră cu privire la anumite idei, concepții. (Institutul Arbinger - Mentalitatea Deschisă, 2016).


Așa că, recomand 2 cărți care schimbă paradigma și se uită atent la mentalitățile voastre, ideile generale pe care ni le repetăm constant și care par atât de normale (în mintea noastră).