Ce înseamnă de fapt să îți schimbi facultatea? - Interviu cu Andreea Olah

Un aspect care se repetă constant în piața muncii e legat de tinerele talente. Angajatorii nu îi pot reține, noile talente nu știu exact ce vor.


Am decis să încep această serie de articole – interviuri pentru a-i aduce în prim plan pe acei studenți care:

- poate nu au toate aspectele din viața lor bifate, însă au energie. Sunt vii

- fac deja lucruri extraordinare și ies din zona lor de confort

- visează și planifică după viziunea lor


Seria de articole continuă cu Andreea Olah.


Citește aici primul articol din serie.


Cine este Andreea Olah?

Andreea e și ea, ca mine, pasionată de educația non-formală și noi metode de predare. „Dacă acest tip de educație ar fi introdus în România, nivelul de implicare al elevilor și al studenților ar crește în mod considerabil.


Iubește fotografia, iar de la prima întâlnire FUTURE este mereu activă să învețe, să imortalizeze momente și să descopere cât mai multe metode noi de predare. „Prin voluntariat descoperi atât de multe lucruri noi (chiar și despre tine) și ajungi să cunoști persoane cu aceleași pasiuni ca și ale tale. Însă motivul principal pentru care aleg să fac voluntariat este acela că îmi place să ajut.


Citește mai jos despre:

- ce înseamnă să îți schimbi de fapt facultatea

- ce ar trebui să facă părinții în astfel de situații

- ce înseamnă să simți presiunea „IT-ului” ca singurul job ce se plătește bineCum e pentru un student să recunoască față de el că e timpul să aleagă o altă direcție? Spune-ne mai multe despre decizia ta de a-ți schimba facultatea.


Sincer, e destul de greu să faci pasul acesta, având în vedere așteptările pe care societatea și cei din jur le au de la tine.


Noi, ca români, suntem destul de „liniari” când vine vorba de educație: după terminarea liceului trebuie să urmăm o facultate și apoi să ne găsim un loc de muncă în domeniu. Totul trebuie să decurga conform planului pentru că altfel ești judecat sau chiar exclus.


E dificil pentru un absolvent de liceu să știe ce își dorește să facă în continuare cu viitorul său. Iar dacă știe ce își dorește la 18 ani, e posibil ca în 2 ani să își schimbe complet viziunea.


În ceea ce privește alegerea mea de a schimba facultatea, dar mai precis, de a începe o altă facultate la 24 de ani, cred că a fost una destul de dificilă.


În primul rând, a trebuit să accept faptul că am făcut o alegere greșită în ceea ce privește viitorul meu și că nu voi mai putea să dau înapoi timpul petrecut într-un domeniu care nu mi-a oferit deloc satisfacție.


Apoi, a trebuit să îmi dau seama ce îmi doresc să fac în continuare, ce domeniu ar fi potrivit pentru mine. A fost dificil să încep totul de la început, însă nu regret absolut deloc alegerea făcută.