top of page

Cine sunt și unde am încetat să mai fiu?

Articolul face parte din categoria Sunt Student. Care este hasul din gândurile mele? în care am provocat studenții să scrie ei un articol despre emoțiile, haosul din gânduri și din suflet. Prin intermediul acestor articole-opinii îmi doresc ca tu, cititorul, să conștientizezi mai bine modul în care gândesc tinerii și să îi ajuți, acolo unde poți, prin experiența sau personalitatea ta.


O vei asculta pe Alexandra Mureșan în propriile ei gânduri.




Aleg să vorbesc despre viitor, dar mai mult decât atât, aleg să vorbesc despre frica provocată de viitor. Un viitor incert, acoperit de ceață și spre care nu-mi cunosc drumul. De ce aleg să fac acest lucru? Pentru că e un sentiment pe care o grămadă de oameni îl cunosc, dar prea puțini au curajul de a-l exterioriza. Astăzi, îmi adun bucățile de curaj de pe jos și dau mâna cu însuși frica.


Sunt studentă în primul an la facultate și, adevărul este că, de fiecare dată când mă gândeam la mutarea într-un alt oraș, o făceam cu inima deschisă și cu zâmbetul larg. Abia așteptam să cunosc alte mentalități și să schimb aerul. Zis și făcut. Am intrat la facultate, m-am stabilit la cămin și, să înceapă distracția, nu?


Ei bine, nu chiar. Nu m-am gândit niciodată la ce va veni odată cu această schimbare. Auzeam poveștile legate de studenție, petreceri și cât de fain este să fii la facultate. Ceea ce nu mi-a spus nimeni a fost despre cât de singur și uitat de lume ai putea să te simți. Ai fi surprins să realizezi că, de fapt, ești un om atât de mic într-o lume atât de mare, dar așa este. Da, petrecerile și studenția despre care toată lumea vorbește chiar există, dar, de data aceasta, aș vrea să vorbesc și despre lucrurile mai puțin auzite.


Mii de întrebări fără răspuns


Deși am ajuns la facultatea pe care mi-am dorit-o, în primele săptămâni m-au cuprins o grămadă de întrebări. Îmi place cu adevărat ce fac? Sunt bună la asta? Fac ceea ce este corect? Dacă nu voi ajunge nimic? Da, au existat astfel de zile în care îmi puneam la îndoiala viitorul și, uite așa, s-a instalat principalul meu dușman: frica. Zi de zi mă confruntam cu mine însumi și îmi spuneam: Dacă toți ceilalți aveau dreptate și am făcut alegerea greșită?. Auzeam în stânga și în dreapta cum cei de vârsta mea chiar știu ce vor să facă pe viitor, au un traseu bine stabilit și chiar au habar de ceva. Aveam presiunea socială pe umeri și eram de-a dreptul încărcată de tot.


Am rămas așa preț de o saptămână, două, cred că au fost chiar trei, în care mă întrebam de una singură ce voi face cu viața mea când anii studenției se vor termina, iar eu va trebui să mă țin pe picioare de una singură. Gândul la un viitor incert mă tulbura din ce în ce mai tare și simțeam că nu mai am scăpare când, de fapt, scăparea eram chiar eu.



Curajul de a te înfrunta


Într-una din zile, am stat cu mine și m-am gândit de ce simt toate aceste lucruri. Am încercat să nu mai fiu atât de dură cu mine și să mă port precum aș vorbi cu o prietenă. Am avut ore în care m-am ascultat, sfătuit și, în final, eliberat. Am pus pe hârtie calitățile care mă alcătuiesc și mi-am spus că defectele sunt omenești. Mi-am pus, preț de câteva minute, modestia în sertar și am scris despre cum mă simt, cine am fost și ce am realizat până în acel moment. Când am terminat, am început să citesc. Vedeam negru pe alb că, de fapt, nu am avut foarte multe realizări mărețe, însă mi-am repetat blând că niciodată nu este prea târziu pentru a fi tu. Am rămas fascinată de cum am realizat ceea ce mi-am propus de fiecare dată și cum am avut curajul să mă lupt cu mine atunci când pierdeam. Îmi citeam viața, de parcă nu eu eram cea care o trăisem.

La final, am avut grijă să-mi aleg bine cuvintele, astfel încât latura mea artistică să nu strâmbe din nas:






Viața e compusă din suișuri și coborâșuri. Realizările sunt aspecte care ne urcă pe treapta vieții, iar eșecurile sunt realizări despre care vom descoperi abia mai târziu că ne-au înălțat. Fiecare pas pe care îl faci în prezent va contribui la omul care vei deveni. În acest moment, ce alegi să faci?




Ziua în care mi-am scos capul dintre gânduri a fost ziua în care am încetat să exist și am început să trăiesc


Atunci, am realizat. Drumul ce ducea spre viitor era plin de ceața provocată de gândurile ce îmi puneau stăpânire pe propria-mi minte. Faptul că nu reușeam să văd drumul nu era nimic altceva decât consecința stării mele mult prea alarmate de a găsi răspunsuri premature. Atunci, m-am luminat. Adevărul este că, ne irosim prea mult din prezentul pe care îl avem fiind într-o vânătoare de răspunsuri care, de fapt, nu-și au locul. Ceea ce fac în prezent mă afectează în viitor. Ceea ce gândesc în prezent, poate schimba felul în care viitorul meu se va arăta.


Așadar, am ales să îmi folosesc timpul pentru a face, într-adevărat, ceva. Am început să îi observ mai bine pe cei din jur, să învăț de la fiecare și să cresc, atât din realizări, cât și din eșecuri. Am explorat orașul și, totodată, mă descopeream pe mine. Frica și incertitudinea au făcut loc curiozității și curajului, iar eu am încetat să mă întreb ce voi face cu viața mea. Atunci am început să o trăiesc.





Când frica îți bate la ușă...


Când frica îți mai bate la ușă, nu te sfii și deschide-i. Întâmpin-o și nu o trata precum un dușman. Am învățat puterea pe care poți să ți-o iei din lucrurile despre care tu, ca om, crezi că te doboară. Am realizat că putem transforma frica în motive pentru care să acționăm, iar incertitudinea poate fi ușor înlocuită de dorința de cunoaștere. Am învățat că, înainte de toate, prezentul este cel care îți oferă bilet pentru călătoria cu trenul viitorului, iar dacă acesta întârzie să apară, nu te îngrijora, este normal. :)


...spune-i să se șteargă pe bocanci înainte să intre

You can't go back and change the beginning, but you can start where you are and change the ending. - C.S. Lewis

_________________________________________________________________________________________________________


Articol realizat de: Mureșan Alexandra

Editor: Mădălina Hodorog și Cosmin Hongu

Photos: Unsplash



Articolul face parte din categoria Sunt Student. Care este hasul din gândurile mele? în care am provocat studenții să scrie ei un articol despre emoțiile, haosul din gânduri și din suflet. Prin intermediul acestor articole-opinii îmi doresc ca tu, cititorul, să conștientizezi mai bine modul în care gândesc tinerii și să îi ajuți, acolo unde poți, prin experiența sau personalitatea ta. Aceste articole-opinii sunt redactate în întregime de studenții care și-au luat provocarea de a vorbi deschis despre lucrurile despre care nu prea vorbim în mod normal. Alexandra nu a fost (încă) în programele mele.


Iubesc să ajut tinerii să iasă din haos. Așa cum știi, programul FUTURE - Construiește cu pasiune a ajutat în 5 ediții peste 350 de studenți și 200 de profesori universitari să facă trecerea de la facultate la primul job. Din 2022, am lansat și programul FUTURE Student - Alege un viitor cu pasiune unde ajutăm elevii și profesorii de liceu să ia decizii conștiente legate de alegerea facultății.




Construiesc punți acolo unde sunt prăpăstii. Între liceu și facultate. Între facultate și piața muncii.




(Mădălina Hodorog)




bottom of page