top of page

Cum a fost la TedxCluj și de ce lansez #FaraPowerPoint?

Sâmbătă am fost la TEDxCluj împreună cu o parte din echipa FUTURE pentru a ne inspira și a ne reîncărca cu energie pozitivă. Anul acesta, evenimentul a avut o latură aparte.


Este al doilea eveniment din acest an la care particip relaxată (fără să mă gândesc la organizare, fără taskuri de făcut, fără presiunea timpului, fără să mă gândesc la ce urmează într-un eveniment).





Ce fac eu când plec la un eveniment?

Analizez totul, iar discursurile ocupă un loc special.


Majoritatea evenimentelor au foarte puțini speakeri/traineri/educatori care au un discurs conturat, care își alocă timp și energie pentru a transmite ceva util participanților.


Speakerii se gândesc de cele mai multe ori la informația pe care ei o stăpânesc și mai puțin la informația de care publicul are nevoie.


Din păcate, acesta este un aspect despre care nu vorbim. Sau nu vorbim suficient. Ne ducem la evenimente și aflăm informații - nu experimentăm trăiri, nu suntem inspirați să căutăm răspunsuri.





Ce vreau să primesc de la un eveniment?

Există mai multe tipuri de evenimente pe piață în acest moment și este important ca oamenii să înțeleagă ce tip de informație pot primi de la fiecare eveniment în parte.


De la un eveniment de tipul TEDxCluj, axat pe discurs, m-am așteptat să primesc inspirație și acel „food for thought” (aspecte de analizat).


Discursurile speakerilor m-au inspirat, m-au provocat să mă gândesc la aspecte legate de mine și viața mea, aspecte la care trebuie să lucrez mai mult sau pe care să le conștientizez.




Ce am învățat?

Mi-am notat idei doar de la anumiți speakeri - idei pe care vi le transmit mai departe pentru a le analiza și a vă gândi la viața voastră:


Despre latura personală

- E important să spunem DA, de multe ori DA pentru a reuși în viață - o frază cu care am rezonat extrem pentru toți acei DA pe care i-am zis din clasa a 6-a (de când am început să mă implic în proiecte extra) și până în prezent.


Despre latura profesională

- Cum ne comportăm cu șefii când nu sunt de față spune multe despre noi și despre cultura organizațională în care trăim. Vrei să rămâi în acel context? Vrei să schimbi contextul din interiorul companiei? Vrei să pleci?


Deciziile sunt ale noastre și sunt decizii pe care trebuie să ți le asumi.





Despre cartea potrivită citită la momentul potrivit

Discursul lui Irén Arsene Máté m-a inspirat extrem pentru că am rezonat foarte mult cu el. Am doar câteva cărți care m-au făcut să iau decizii de viață importante și da, cartea poate să facă acest lucru. (Despre cărțile care m-au făcut să i-au decizii voi scrie într-un alt articol).




Despre sănătate și nutriție

Simona Tivadar a avut unul dintre cele mai bune discursuri din cadrul TEDxCluj de anul acesta prin modul natural prin care își contura ideile și integra umorul. Am învățat de la ea cât de puține lucruri știm despre nutriție și corpul nostru, însă propoziția care a generat atenția tuturor a fost: „hrana a devenit o isterie”.


Alimentele au devenit produse de marketing la fel ca orice alt produs de pe piață în acest moment.




Despre vârstă

Știți acel moment când cineva îți spune ceva super evident și tu doar atunci conștientizezi asta? Așa mi s-a întâmplat la discursul susținut de speakerul internațional Carl Honore care ne-a făcut să înțelegem că pe lângă discriminările de sex, etnie etc mai există și discriminarea de vârstă care se manifestă foarte subtil:


„Vai, dar ce tânăr/ă ești”, „La vârsta ta, poți face multe” și multe alte exemple care încadrează persoană într-o categorie specială.


Despre energie

Oana Pellea lucrează mult cu energia publicului - transmite și comunică nu doar verbal, ci și prin stări, emoții. M-a fascinat această capacitate deoarece știu că nu oricine poate duce o sală de 2200 de persoane (câți am fost la TEDx).


Despre slide-uri

O spun de ceva timp: prezentările vizuale nu mai au efect. O spun asta profesorilor cu care lucrez pe noi metode de predare, o spun antreprenorilor cu care lucrez în sesiuni de consultanță, o spun eu la evenimentele la care particip.


V-o spun și vouă: cele mai bune prezentări care inspiră și transmit energie sunt cele #FaraPowerPoint.


WHAT IF we innovate? Aducem autenticitatea Simonei Tivadar alături de energia Oanei Pellea și emoția Amaliei Enache în prezentările noastre.


Educația viitorului înseamnă #FaraPowerPoint.



Sursa foto: Arhiva personală, Tedx - Nicu Cherciu

bottom of page