top of page

Cum gestionez eficient învățarea?

​​The true art of memory is the art of attention - Samuel Johnson

De câte ori nu ţi s-a întâmplat să vrei să reţii anumite informaţii într-un mod mai rapid şi mai eficient? Fie că era vorba despre seara dinaintea unui examen important ori despre un număr de telefon, o adresă, sau un nume, memoria se face vinovată de acest aspect. Dar, pentru a putea memora eficient trebuie să înțelegem mai întâi ce este memoria.




Memoria de scurtă durată Vs Memoria de lungă durată


Memoria de scurtă durată are capacitatea de a reține o cantitate mică de informații, p termen scurt. Informația este procesată de noi, iar fără repetiție aceasta poate fi reținută doar câteva secunde, fiind astfel limitată.

Memoria de lungă durată are o capacitate infinită de a reține și stoca informația și cuprinde toate amintirile pe care le avem noi despre o anumită informație. Pentru a putea memora ceva trebuie să se realizeze un transfer dintre memoria de scurtă durată și cea de lungă durată, iar acest transfer se face atunci când informațiile sunt asimilate de noi prin diferite metode, de la repetiție până la fiecare simț. Foarte important este aici modul nostru de învățare, care ne ajută la acumularea informației.


Daaar...cum putem reține mai ușor?


Cartea Make it Stick: The Science of Successful Learning ne vorbește despre câteva sfaturi utile ce te-ar putea ajuta în procesul memorării.


1. Fragmentarea informației


Fragmentează înformația și grupeaz-o pentru a crea legături între noțiuni. Un volum mare de informații este dificil de reținut și obositor. Găsește mesajul estențial și fă legături ale acestuia cu alte noțiuni. Asocierea informațiilor este un pas spre eficiență.


2. Repetiţia chiar este mama învăţăturii


Citește aceeași informație în fiecare zi, timp de o oră. Va fi reținută mult mai ușor, decât atunci când e citită ore întregi în aceeași zi. Creierul tău învață prin repetiție, astfel informația trebuie reluată cât mai des posibil, dar fără suprasolicitare.

3. Adoptă o mentalitate bazată pe dezvoltare


Am mai vorbit despre acest subiect chiar aici. În mentalitatea bazată pe dezvoltare orice trăsătură poate fi dezvoltată, oamenii pot evolua și se pot schimba; inteligența și capacitatea nu sunt trăsături înnăscute ci, mai degrabă, pot fi cultivate în timp. O mentalitate bazată pe dezvoltare eliberează persoana de iluzia perfecțiunii. Eșecurile și greșelile nu sunt indici ai limitelor intelectuale, ci instrumente de informare privind modul de dezvoltare. O astfel de mentalitate permite găsirea valorilor, bucuriei și succesului, indiferent de rezultat.


4. Scrie informația


Scrie pe o foaie de hârtie informațiile pe care dorești să le memorezi. Folosește-te de factori vizuali precum culoare sau formă pentru a putea învăța mai ușor, mai ales dacă modul tău de învățare este bazat pe vizual.


5. Testează-ţi cunoştinţele


Nu aştepta ca un examen să te testeze. Există site-uri pe care îţi poţi realiza propriile teste. Asta nu doar că te va ajuta să verifici câte înformaţii ai acumulat, dar va fi şi o modalitate prin care tu vei reţine lucruri fără să realizezi, în timp ce îţi construieşti cerinţele şi modalităţile de răspuns din cadrul testului.

Dacă preferi o altfel de evaluare, poţi oricând să rogi un prieten sau coleg să te asculte.


6. Explică altcuiva ceea ce tu ai învăţat


Un mod eficient prin care îţi fixezi informaţiile învăţate constă în predarea acestora. Explică-le unui prieten, coleg, membru al familiei şi revino la notiţe de câte ori nu poţi oferi o explicaţie suficient de clară pe respectivul subiect.



7. Găseşte-ţi un scop


Informaţiile brute nu vor fi reţinute pe termen lung dacă nu le este asociat un scop. De ce înveţi? De ce vrei să ştii acele lucruri? Răspunsul nu ar trebui să fie "pentru o notă". Încarcă-te de emoţie, de motivaţie şi de determinare. Gândeşte-te la scopurile tale şi leagă lucrurile pe care le înveţi de ele. Ceea ce înveţi acum te duce cu un pas mai aproape de obiectivul tău, ţine minte asta.


Acestea sunt doar câteva sfaturi prin care îţi poţi îmbunătăţi stilul de învăţare, însă nu trebuie neglijate nici lucrurile de bază: somnul, alimentaţia, oboseala psihică. Dacă dormi 3 ore pe noapte pentru a avea mai mult timp să înveţi, află că, pe termen lung, obiceiul acesta este unul extrem de nociv. Nu îţi poţi supune creierul la o astfel de oboseală şi să te aştepţi să dai randament pe termen lung.

Aşadar, dormi, mănâncă, fă exerciţii fizice, ia pauze dese şi abia mai apoi foloseşte aceste sfaturi.



 

Articol realizat de: Georgiana Grigoraş

Editor: Mădălina Hodorog și Cosmin Hongu

Photo: Unsplash






bottom of page