Cum gestionez eficient învățarea?

​​The true art of memory is the art of attention - Samuel Johnson

De câte ori nu ţi s-a întâmplat să vrei să reţii anumite informaţii într-un mod mai rapid şi mai eficient? Fie că era vorba despre seara dinaintea unui examen important ori despre un număr de telefon, o adresă, sau un nume, memoria se face vinovată de acest aspect. Dar, pentru a putea memora eficient trebuie să înțelegem mai întâi ce este memoria.
Memoria de scurtă durată Vs Memoria de lungă durată


Memoria de scurtă durată are capacitatea de a reține o cantitate mică de informații, p termen scurt. Informația este procesată de noi, iar fără repetiție aceasta poate fi reținută doar câteva secunde, fiind astfel limitată.

Memoria de lungă durată are o capacitate infinită de a reține și stoca informația și cuprinde toate amintirile pe care le avem noi despre o anumită informație. Pentru a putea memora ceva trebuie să se realizeze un transfer dintre memoria de scurtă durată și cea de lungă durată, iar acest transfer se face atunci când informațiile sunt asimilate de noi prin diferite metode, de la repetiție până la fiecare simț. Foarte important este aici modul nostru de învățare, care ne ajută la acumularea informației.

Daaar...cum putem reține mai ușor?


Cartea Make it Stick: The Science of Successful Learning ne vorbește despre câteva sfaturi utile ce te-ar putea ajuta în procesul memorării.


1. Fragmentarea informației


Fragmentează înformația și grupeaz-o pentru a crea legături între noțiuni. Un volum mare de informații este dificil de reținut și obositor. Găsește mesajul estențial și fă legături ale acestuia cu alte noțiuni. Asocierea informațiilor este un pas spre eficiență.


2. Repetiţia chiar este mama învăţăturii


Citește aceeași informație în fiecare zi, timp de o oră. Va fi reținută mult mai ușor, decât atunci când e citită ore întregi în aceeași zi. Creierul tău învață prin repetiție, astfel informația trebuie reluată cât mai des posibil, dar fără suprasolicitare.

3. Adoptă o mentalitate bazată pe dezvoltare


Am mai vorbit despre acest subiect chiar aici. În mentalitatea bazată pe dezvoltare orice trăsătură poate fi dezvoltată, oamenii pot evolua și se pot schimba; inteligența și capacitatea nu sunt trăsături înnăscute ci, mai degrabă, pot fi cultivate în timp. O mentalitate bazată pe dezvoltare eliberează persoana de iluzia perfecțiunii. Eșecurile și greșelile nu sunt indici ai limitelor intelectuale, ci instrumente de informare privind modul de dezvoltare. O astfel de mentalitate permite găsirea valorilor, bucuriei și succesului, indiferent de rezultat.