Ești părinte? Cum îndrumi copilul să ia decizii de viață?

Unde vrei să te angajezi? - devine pentru mulți tineri o întrebare chinuitoare. Motivul? Nu știu ce iubesc, ce joburi ar putea avea care să se plieze pe atuurile lor și nici nu au suportul celor de jur pentru orice decizie iau (părinții știu prea bine care sunt domeniile bine plătite, piața știe clar că IT-ul este de succes și alte exemple de acest gen se răspândesc rapid).Pentru a găsi o rezolvare la această situație, trebuie să ne uităm în spate la alegerea facultății/liceului - o direcției de viață pe care tinerii o aleg influențați de oamenii aproapiați lor - părinții.


Acest articol este pentru părinții care vor să își îndrume copiii către un domeniu care se pliază pe atuurile lor. Pentru a contura mai bineacest subiect am vorbit cu psihologul Raluca Anton, persoana care înțelege foarte bine nevoile angajaților, a companiilor, dar și a individului.


Cu această perspectivă largă, i-am adresat o serie de întrebări despre cum încurajăm tinerii să ia decizii de viață.

Sunt din ce în ce mai mulți tineri care nu își cunosc pasiunea, implicit nu știu încotro să se îndrepte. Ce poate face școala/facultatea în această direcție?


Aceasta este, cu certitudine, una dintre cele mai mari provocări ale sistemului de învățământ. Cazul meu a fost unul fericit, decoperindu-mi pasiunea în facultate și practicând-o cu mare plăcere. Însă, pentru marea majoritate a tinerilor pe care am ajuns să o cunosc prin intermediul colaborării cu diverse companii și, uneori, a programelor de consiliere în carieră aplicate angajaților, am tras concluzia că lucrurile nu stau astfel.


Trenul orientării în carieră este plasat ineficient în liceu și, mai ales, în facultate. Dar nu este vorba doar despre asta. Problema majoră constă în faptul că școala românească se focusează prea mult pe partea teoretică; excluzând componenta aplicativă care ar putea dezvolta noi abilități de învățare.


Sunt conștientă că există Săptămâna Altfel, dar de ce nu ar putea exista Anul Altfel? Un an în care elevii să fie expuși în fața unor meserii, unor noi abilități, cum ar fi: comunicarea, lucru manual, munca în echipă, managementul unor proiecte, rezolvarea de probleme etc.


Acestea pot fi învățate inclusiv de la vârsta preșcolară, impactul viitor fiind cu adevărat benefic, întrucât tânărul va știi ce îi face plăcere, și ce nu. Va învăța mult mai ușor cum să își aleagă o meserie și nu va mai fi la fel de dezorientat ca o bună parte din generația actuală, care nu știe ce își dorește să facă sau ce va face în plan profesional în următorii ani.


De asemenea, le-ar putea oferi o flexibilitate când vine vorba de profesie, având în vedere că o bună parte din meseriile care există acum, nu vor mai există peste 25 de ani.
Pornind de la acest context, foarte mulți părinți nu știu cum să facă orientare în carieră cu copiii lor, deși tot ei sunt cei care dau sfaturile cele mai decisive. Ce ar trebui să facă părinții (pas cu pas) pentru a-i ajuta pe tineri să ia o decizie de viitor?


Părintele are rolul important de a-și ghida copilul încă din primii ani de școală, când acesta este mânat de curiozitatea de a explora și de a experimenta. Putem avea în vedere ca exemplu sportul. Acesta îmbunătățește atât starea de sănătate, cât și nivelul de bucurie.


În loc să ne mai punem micul explorator să încerce un sigur sport pe care să-l ducă la nivel de performanță, ar fi indicat să îi dăm ocazia să încerce mai multe pentru a vedea unde se simte confortabil. Ulterior,