Înainte de FUTURE nu aveam nici cea mai mică idee despre piața muncii - Cristina Hanc

Pe Cristina Hanc am cunoscut-o în cadrul programului FUTURE, unde am fost coechipiere ale unui proiect îndreptat spre comunicare și cum aceasta poate să fie îmbunătățită. Energia și implicarea Cristinei m-au determinat să descopăr care este viziunea unui viitor student absolvent despre piața muncii și care sunt obstacolele care te pot împiedica în atingerea scopului final.Studentă în anul 3 la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Cristina consideră ca a fi student este o oportunitate spre dezvoltarea personală continuă, iar fiecare zi reprezintă o provocare care te duce mai departe spre îndeplinirea propriului vis.


Consideri că facultatea pe care o urmezi are vreo influență asupra unui viitor loc de munca? Cum comentezi această afirmație?


În cazul meu, facultatea deține un rol foarte important atunci când vine vorba de viitorul meu job, întrucât eu îmi doresc să muncesc în domeniul psihologiei. Dacă alegerea inițială după terminarea liceului a fost să urmez Facultatea de Drept, am constatat repede că nu mă regăsesc, că locul meu este altundeva. Așa am ajuns să studiez psihologia și consider această alegere ca fiind cea mai potrivită pentru propria mea persoană, nu regret nimic.


Cum arată viitorul tău, după obținerea diplomei de licență?


În acest moment, după predarea lucrării de licență, doresc să urmez un Master in Resurse Umane, întrucât mă văd profesând în domeniul HR, însă nu m-aș opri doar aici, acesta ar fi un start-up, o acomodare cu piața muncii. După Masterul în Resurse Umane, doresc să urmez un Master în Psihologia Clinică și să îmi urmez visul, acela de a deveni psihoterapeut.


Cum arată piața muncii pentru tine, din postura de viitor absolvent?


Ca să fiu sinceră, mă simt puțin înfricoșată, fiind la început și neavând atât de multă experiență, experiență pe care am văzut că mulți angajatori o urmăresc. Am încercat de mai multe ori să mă angajez, însă „jobul" de student îmi ocupă o bună parte din timp, așa că am ales să mă axez mai mult pe studiu.


Înainte de a participa la programul FUTURE nu aveam nici cea mai mică idee despre cum să îmi scriu corect și atractiv un CV, cum ar trebui să mă port în cadrul unui interviu de angajare, iar aceste lucruri accentuau și mai mult temerile pe care le aveam legat de piața muncii. Sunt sigură că fiecare dintre noi trece prin perioade de acest fel, în care frica de necunoscut, de a lua decizii și de a-ți asuma anumite responsabilități este mai proeminentă, iar tocmai de aceea încurajez și recomand cu multă căldură sesiunile de training FUTURE.


Cât de complicat este să găsești un job care să ți se potrivească?


În opinia mea, dorind să profesez în domeniul de HR este destul de greu. Angajatorii au nevoie ca viitorii angajați să aibă o anumită experiență, experiență pe care un student nu o poate acumula având un loc de muncă care nu are vreo conexiune cu ceea ce acesta își dorește să practice în viitor. Pe de altă parte, consider că studenții au așteptări mult prea mari legate de cum va arăta primul lor loc de muncă.


Pentru mine, dezvoltarea în carieră se face pas cu pas, zi după zi. Creșterea este sigură și constantă.

În opinia ta, care sunt modalitățile prin care un tânăr student poate să trăiască experiența unui job, cu dorința de a vedea ce I se potrivește?


Unul dintre obiectivele mele principale este acela de a fi independentă din punct de vedere financiar. Deși este greu, consider că studenții ar trebui să intre pe piața muncii, să experimenteze și să muncească propriu-zis, ca metodă de responsabilizare. Totodată, trebuie să existe un echilibru între muncă și timpul liber, pe care să îl dedicăm pasiunilor noastre. Doar așa putem afla cu adevărat ce ne place și ne trezește interes.