top of page

Lucruri pe care ar trebui să le știi înainte de a te prezenta la un interviu: cu și despre șomaj

Ți s-a întâmplat vreodată să te prezinți la un interviu pentru un nou job, după o lungă perioadă în care nu ai fost angajat? Ți-a fost frică de întrebările angajatorilor și de ce vor crede ei în legătură cu poziția ta de șomer? Cum va afecta acest lucru obținerea noului loc de muncă? Fear no more!


Odată cu o economie în scădere (cum ar fi o pandemie globală de exemplu), până și cei mai veritabili angajați ajung să nu aibă un loc de muncă din pricina reducerii forței de muncă. Acestea fiind spuse, angajatorii tind să ocolească indivizii care nu au deținut un loc de muncă în perioada premergătoare interviului de angajare.


Echipa de resurse umane a The Balanced Careers a realizat un scurt raport cu ce ar trebui să ai in vedere atunci când mergi la un interviu, iar obținerea unui nou job ar putea fi periclitată de condiția ta de șomer. Mai jos găsești câteva dintre metodele care îți vor asigura locul la noul tău job.




Cum să explici perioada de șomaj/concedierea într-un interviu din cadrul unui loc de muncă


De cele mai multe ori, intervievatorii vor adresa întrebări care să evidențieze motivele perioadei tale de șomaj. Sarcina ta este aceea de a asigura angajatorul că această perioadă nu întruchipează lipsa de experiență, greșelile sau mai grav, inabilitatea de prestare corespunzătoare a muncii.



Menține explicațiile cât mai scurte

Oricare ar fi motivele care au dus la concedierea ta, cheia succesului este aceea de a nu insista asupra detaliilor. Una sau două propoziții sunt suficiente. Asigură-te că menții un ton pozitiv sau neutru atunci când faci referire la fostul tău angajator și întotdeauna fii sincer cu răspunsurile tale, întrucât acestea pot fi verificate foarte ușor.


Prezintă contribuțiile pe care le-ai adus fostului job

Vorbește despre care a fost rolul tău în cadrul jobului precedent, despre abilitățile tale ca angajat. Evidențiază realizările pe care le-ai avut și mai ales cunoștințele care au dus la aceste realizări.


Umple spațiul gol

În cazul în care nu ai fost angajat pe o perioadă mai lungă de timp, tendința angajatorului este aceea de a insista asupra modului în care ai folosit/ocupat acest timp. Folosește această oportunitate pentru a evidenția acțiunile pozitive care te-au ajutat să te dezvolți ca angajat, cum ar fi participarea la traininguri, activități de voluntariat, freelancing ș.a.




Diferențiază noul job față de cel anterior

Dacă există vreo aluzie că ai fost concediat din cauza unor cunoștințe, abilități sau aptitudini inadecvate, dezvoltă un argument pentru modul în care ținta ta de serviciu este mai potrivită.


Pro tip: Accentuează abilitățile, cunoștințele sau calitățile personale care îți vor permite să muncești la un nivel superior.

De exemplu, ai putea spune „Cred că slujba ta se potrivește excelent, deoarece va atinge abilitățile jurnalistice și de povestire pe care le-am perfecționat în calitate de reporter. Poziția mea anterioară se concentra mult mai mult pe planificarea evenimentelor și strângerea de fonduri”.


Folosește-te de legături
Folosește-ți conexiunile.

Aprobarea candidaților de la angajații potențialilor angajatori poate avea un impact puternic asupra deciziilor de angajare. Caută recomandări de la contacte primare și aranjează întâlniri informaționale pentru a cere sfaturi.

Dacă faci o impresie pozitivă, acești indivizi ar putea pune un cuvânt bun pentru tine, care poate servi pentru a contrabalansa orice îngrijorare cu privire la concedierea ta.



To sum it up:

Interviul pentru un nou loc de muncă nu ar trebui să fie ceva înfricoșător, mai ales atunci când vorbim despre o perioadă de șomaj. Folosește-te de abilitățile proprii, adoptă un ton pozitiv și ai încredere în tine!


Totul va fi bine!



Articol realizat de: Diana Daniel

Editor: Mădălina Hodorog

Photos: Unsplash, Wix Media

bottom of page