Profesorul conectat cu piața muncii - Interviu cu Anișoara Pavelea

Anișoara Pavelea este profesor alumni în programul FUTURE și lect. univ. dr. la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Iubește domeniul comunicării, dar și rolul de profesor, rol pe care și-l perfecționează continuu. Din acest rol participă la „evenimente din interiorul și din exteriorul Universității, care conectează lumea academica cu comunitatea mai larga, cu mediul de afaceri, cu angajatorii, cu antreprenori și cu ONG-urile.


Crede că studenții trebuie să aibă o cultură generală în primul rând. Să știe câte puțin din fiecare domeniu. Să aibă curiozitate și sete de cunoaștere. Să fie deschiși la idei noi. Să știe ce nu știu și unde pot găsi resurse utile. Să caute să învețe ceva nou din fiecare experiență prin care trec.


#ProfesorulAltfel e Anișoara, iar cursurile și seminariile ei conectează universitatea cu piața muncii.

Despre metodele de predare


Știu că inovezi cât mai des prin metode de predare interactive. Cum faci acest lucru?

Nu știu dacă sunt neapărat un inovator și asta nu pentru că nu aș vrea, ci pentru că nu am atât de mult timp la dispoziție. Mă interesează metodele interactive și mai ales cele conversaționale, dar cred că e și foarte greu să ții pasul cu tehnologia. Nu mi-e frica să întreb și să cer ajutorul colegilor, atunci când nu stiu să fac ceva. Domeniul nostru de altfel este unul foarte dinamic și asta ne obliga să ne updatăm periodic.


Îmi place foarte mult discuția euristica, studiul de caz, problematizarea, îmi place să folosesc proiectele de tip service-learning în activitatea de seminar și să fac conexiuni cu materia predata.


De unde te documentezi ca profesor de comunicare să rămâi la curent cu ce se întâmplă în piață și să integrezi noi metode de predare?

Mă uit mult și la ce se întâmplă în afara. Particip la evenimente din interiorul și din exteriorul Universității, care conectează lumea academica cu comunitatea mai larga, cu mediul de afaceri, cu angajatorii, cu antreprenori și cu ONG-urile. Și cred că norocul meu e că sunt înconjurată de oameni valoroși, de la care învăț constant.

Relația cu studenții acum