top of page

Q&A în timp de criză | Interviu cu Anca Zamfir, Kinetoterapeut

Zâmbitoare. Pasionată. Atentă.

Pe Anca Zamfir am cunoscut-o în urmă cu 3 ani, în momentul în care am avut nevoie de un kinetoterapeut. Trei ani mai târziu, continui să vizitez cabinetul ei pentru a-mi întreține corpul, nu neapărat pentru a-l repara.


Cu o experiență de aproape 10 ani, Anca e una din persoanele ce înțelege foarte bine că valorile pe care le cultivăm fiecare dintre noi și stilul de viață pe care îl avem modelează viitorul sănătății noastre, atât fizice cât și mentale. Ce mă apropie de Anca și Kineto Re Smile (cabinetul ei din Cluj de pe 21 Decembrie) este și pasiunea, atenția pe care o dă corpului meu (uneori mai mult decât mine).


În această perioadă în care #stamacasa începem să resimțim lipsa de efort fizic, în special cei care nu obișnuiau să îl facă în mod regulat.

Ce putem să facem din casele noastre?




Anca Zamfir știe răspunsul.


CONȘTIENTIZARE: Ce te așteaptă?


Este foarte important să înțelegem că vom resimți perioada de stat în casă în mai multe feluri, în special pentru faptul că posibilitățile de a face activități fizice sunt mai restrânse.


În condițiile în care vom avea o activitate fizică redusă:


  • forța și anduranța musculară se va reduce

  • densitatea minerală osoasă va scădea

  • vom crește în greutate mai ușor decât înainte, mai ales dacă nu vom fi foarte atenți și la alimentație

  • imunitatea va scădea

  • vor apărea dureri (dureri de cap, dureri la nivelul coloanei vertebrale - mai frecvent la nivel lombar și cervical). De cele mai multe ori, durerile care apar la persoanele cu activitate fizică redusă, sunt răspunsul organismului la lipsa de mișcare și suprasolicitare.

  • vor putea apărea dereglări ale somnului și digestiei.



CUM FACEM SĂ NU MAI DOARĂ?


Dacă motivația noastră va fi suficient de puternică, vom găsi toate resursele necesare pentru a face această perioadă să fie mai ușor de gestionat.

Atunci când stăm timp îndelungat într-o anumită poziție, musculatura noastră obosește și inevitabil, apar pozițiile vicioase. De aceea, pentru a reduce/minimiza efectele acestora, ar fi bine să:


  • Facem o pauză de 5-10 min la fiecare 30 min/maxim 1h de stat în șezut, pauză în care stăm în picioare/ne plimbăm în jurul biroului/ privim pe fereastră într-un punct cât mai îndepărtat/ facem ușor stretching

  • Folosim standing desk-ul

  • Lucrăm cu mouse-ul vertical, care este un ajutor de mare nădejde în menținerea membrului superior într-o poziție cât mai fiziologică.

  • Avem un scaun care să ne mențină curburile fiziologice ale coloanei vertebrale și să ne păstrăm o poziție corectă pe scaun.

  • Stăm în picioare/ ne plimbăm în jurul biroului în timp ce vorbim la telefon


P.S Face minuni pentru cei care au probleme cu cervicala.




CUM NE UITĂM CORECT LA MONITOARE?


Este ideal să ne mișcăm cât mai mult, întrucât poziție ideală menținută timp îndelungat nu există. Pentru a îmbina utilul cu plăcutul, este recomandat ca atunci când rulează un film să alternăm statul jos cu statul în picioare, să desfășurăm anumite activități casnice, să menținem o distanță potrivită față de laptop/ TV.


Nu în ultimul rând, ar fi excepțional să integrăm mici programe de stretching în pauză sau să facem mai des exerciții pentru conștientizarea posturii corecte.

Exercițiile ne cresc încrederea în sine, ne ajută să fim mai conectați cu oamenii din jurul nostru și ne ajută de dezvoltăm un organism mai puternic atât din punct de vedere fizic cât și psihic.



EXERCIȚII SIMPLE, CU IMPACT


  • Stăm cu spatele sprijiniți de un perete, capul și zona lombară fiind lipite de perete, omoplații apropiați. Întindem picioarele și le depărtăm cât de mult posibil, trăgând de vârfuri spre podea și spre șolduri. Menținem poziția timp de 3 minute.


  • Poziția Inițială: Stând cu spatele sprijinit de un perete solid, privirea înainte, bărbia ușor în jos, umerii rotiți înapoi și cât mai apropiați de perete, însă fără a fi ridicați, palmele orientate către înainte, omoplații adunați, zona lombară lipită de perete, genunchii îndoiți la 90 de grade, sprijin pe toată talpa. Menținem poziția inițială timp de 1 minute, timp în care ne concentrăm să inspirăm în piept și să expirăm, coborând ultimele coaste. Varianta B a acestui exercițiu constă în aplicarea unei ușoare presiuni în perete cu ajutorul capului, umerilor și palmelor și menținerea poziției timp de 2-3 minute.



  • Încercați să vă așezați ca în imagine și să duceți bazinul cât mai aproape de perete fără a mișca picioarele. Mențineți poziția 6 seconde și repetați de 10 ori pe fiecare parte. Abdomenul va fi strâns pe perioada exercițiului, iar capul va rămâne în continuarea trunchiului.


Aici sunt 3 variațiuni ale exercițiului


Această perioadă ne oferă niște lecții din care fiecare are de învățat. Să ne bucurăm și să fim recunoscători pentru lucrurile mici care dau valoare vieții noastre. Anca speră ca toți să fim mai activi din punct de vedere fizic, să avem mai mult respect, responsabilitate, asumare, recunoștință, apreciere și să zâmbim zi de zi!


Pe Anca o găsești aici:

http://www.re-smile.ro/ sau pe Facebook. Surse foto:

Kineto ReSmile



Mădălina Hodorog

Trainer

bottom of page