top of page

Sunt student, caut de muncă! Primii pași spre carieră

Atunci când spunem angajare, mintea ar trebui să asocieze doi termeni: experiență și dezvoltare.

În calitate de student angajat, pot spune că orice oportunitate de a intra sau de a explora câmpul muncii trebuie valorificată din plin.


De ce spun și vă indemn să faceți acest lucru? Exemplul este cât se poate de edificator: m-am angajat part-time și am devenit manager în cadrul companiei la care lucrez.



Angajarea e tot mai des prezentată ca fiind însoțită de o sumedenie de riscuri, însă nimeni nu insistă pe câte beneficii creează aceasta. Desigur, angajarea e strâns legată de un contract încheiat între angajator și angajat, care atrage după sine o serie de responsabilități și obligații, însă, vine și cu foarte multe beneficii și drepturi.


Un aspect foarte important pe care îl omitem în timpul facultății este faptul că, după finalizarea acesteia, mai toți angajatorii te întreabă ce experiență ai dobândit în domeniu și dacă ai lucrat vreodată undeva. Cu alte cuvinte, a urma o facultate nu e doar despre a fi conștiincios și prezent la toate activitățile din cadrul acesteia, ci e și despre a te implica în cât mai multe activități extracurriculare, colaborări, schimburi de experiență sau poate chiar un loc de muncă în domeniul pe care îl studiezi.



Studenția este despre porți deschise!

Așadar, muncind, vei putea să-ți cumperi acel lucru la care doar ai visat și vei fi independent financiar, vei acumula experiență profesională, iar la finalul studiilor vei avea un CV atractiv pentru orice angajator.


Studenții caută mereu sfaturi și păreri!

Dacă ar fi să împărtășesc cu alții din experiența proprie, v-aș îndemna să țineți cont de câteva dintre cele mai importante aspecte ale alegerii unui loc de muncă pe o perioadă determinată sau nedeterminată.


Este absolut necesar să vă identificați cu activitățile și sarcinile pe care le presupune acel loc de muncă, să simțiți sentimentul de apartenență, să creați conexiuni cu ceilalți angajați, și, cel mai important, să fiți deschiși la orice informații și training-uri ce vi se pun la dispoziție.


De tine depinde propriul succes!




 

Articol realizat de: Bocancea-Stafie Ruxandra

Editor: Mădălina Hodorog și Cosmin Hongu

Photos: Unsplash


----

Te poti înscrie la programul FUTURE pentru a te pregăti pentru primul loc de muncă.

Articolul face parte din categoria Sunt Student. Ce fac mai departe? în care am provocat studenții să scrie ei un articol despre cum văd angajarea, cariera și viitorul lor. Prin intermediul acestor articole-opinii îmi doresc ca tu, cititorul, să conștientizezi mai bine modul în care gândesc tinerii și să îi ajuți, acolo unde poți, prin experiența sau personalitatea ta. Aceste articole-opinii sunt redactate în întregime de studenții care și-au luat provocarea de a vorbi deschis despre lucrurile despre care nu prea vorbim în mod normal. Ruxandra nu a fost (încă) în programele mele.


Iubesc să ajut tinerii să iasă din haos. Așa cum știi, programul FUTURE - Construiește cu pasiune a ajutat în 5 ediții peste 350 de studenți și 200 de profesori universitari să facă trecerea de la facultate la primul job. Din 2022, am lansat și programul FUTURE Student - Alege un viitor cu pasiune unde ajutăm elevii și profesorii de liceu să ia decizii conștiente legate de alegerea facultății.


Construiesc punți acolo unde sunt prăpăstii. Între liceu și facultate. Între facultate și piața muncii.


(Mădălina Hodorog)

bottom of page