top of page

Valentin Stăncescu: studentul care la 21 de ani vede oamenii #altfel

Un aspect care se repetă constant în piața muncii e legat de tinerele talente. Angajatorii nu îi pot reține, noile talente nu știu exact ce vor.


Am decis să încep această serie de articole – interviuri pentru a-i aduce în prim plan pe acei studenți care:

- poate nu au toate aspectele din viața lor bifate, însă au energie. Sunt vii

- fac deja lucruri extraordinare și ies din zona lor de confort

- visează și planifică după viziunea lor


Seria de articole începe cu Valentin.



Cine este Valentin?

Valentin – studentul care mi-a spus la prima întâlnire din cadrul programului FUTURE că „oamenii sunt simpli la bază” și îi poți înțelege ușor. Iubește „sportul, oamenii, filosofia, natura”.


Tot Valentin „vrea să găsească răspuns la marile întrebări ale lumii, dar și soluții pentru orice problemă.”. La 21 de ani se vede „coordonator al unor proiecte pe energie regenerabilă la nivel mondial” pentru a ajuta „oamenii și planeta în același timp”.


Sună îndrăzneț? Citește mai jos despre:

- sistemul de educație și profesorul ideal în ochii studentului

- primul loc de muncă

- perspectivele de viitor



Ești student la Facultatea de Ingineri Electrică, însă vreau să deschidem interviul cu un subiect mai vast: ce crezi că lipsește în acest moment sistemului educațional românesc?


Din punctul meu de vedere, sistemul educațional al României e plin de lipsuri care provin în primul rând, de la oameni.


Este un sistem plin de dezinteres cu profesori care nu știu să trezească curiozitatea în copii, să îi facă curioși de literatură, istorie, geografie. Efectiv să îi facă pe tineri să le placă materia, ca mai apoi să construiască pe pasiunile lor.


Cum altfel atunci?

Normal ar fi să afle prin diferite metode punctele tari ale tinerilor pe care să construiască mai departe, dar și punctele slabe și să lucreze la ele.

Sistemul de notare mi se pare și el destul de prost făcut și aplicat.



Cum arată pentru tine profesorul bun de la care poți învăța?

Cel mai bun profesor pe care îl pot avea:

- are acel har de a-mi câștiga atenția cu toate cunoștințele lui despre absolut orice.

- vorbește despre materia pe care o predă cu pasiune și o poate explica în 20,000 moduri atât simple cât și complexe

- împărtășește informațiile nu cu superioritate, ci într-o manieră de poveste încât să mă facă curios să caut singur finalul poveștii, sau continuarea poveștii și dacă nu are un final, să mă facă pe mine să îi găsesc unul.

- să nu țină un monolog, să fie o discuție.


Cum legi asta de primul loc de muncă? Ce nevoi identifici tu ca student?

Pentru primul loc de muncă, în domeniu, după terminarea studiilor, cred că este nevoie de un nivel avansat de cunoștințe dobândite sau nu în facultate, voință, și să poți să „vinzi” ceea ce ești și ce ai de oferit acelei poziții pe care ai vrea să o ocupi.




Ținând cont de aceste nevoi, te implici în programul FUTURE ediția TenarisSilcotub din curiozitate. Ce ai învățat până acum?

Primul lucru pe care l-am învățat în cadrul programului FUTURE – Consturiește cu pasiune a fost în momentul în care am intrat pe ușa unei săli pline de oameni pe care nu îi cunoșteam și eram plin de emoții, mă simțeam mic ca un purice și am mers drept în față către un scaun fără să mă uit în stânga dreapta până am ajuns pe scaun. Aici am înțeles frica de necunoscut și cât de nemotivată poate fi aceasta în mintea noastră și am început să lucrez la mine să schimb asta. Pe scurt, să lucrez la încrederea în mine.


Al doilea lucru pe care l-am învățat în cadrul programului a fost cât de mult îmi place să lucrez într-o echipă și cum trebuie să lucreze o echipă pentru a ajunge la rezultatele dorite, și prin asta vreau să spun importanța comunicării.


Al treilea și cel mai important după părerea mea este PASIUNEA (cum să o caut?, unde să o caut?, cum să o găsesc?, etc. )





Viitorul sună bine – însă ce vrei să fie mai exact?

Vreau să fie o aventură continuă, o cursă care să nu se termină niciodată, să fiu coordonator al unor proiecte pe energie regenerabilă la nivel mondial și să ajut oamenii și planeta în același timp, distrându-mă făcând asta.



Valentin participă în cadrul programului FUTURE - Construiește cu pasiune, ediția TenarisSilcotub pentru a-și identifica pasiunea și găsi primul loc de muncă.


Mai multe detalii despre programul FUTURE regăsiți aici: www.madalinahodorog.ro/future


Surse foto: Andreea Olah, Plesch Edina


bottom of page