top of page

Ce sunt competențele și de ce am nevoie de ele?

Nu e ușor să pornești în căutarea unui job pe piața muncii, mai ales dacă nu ai o idee despre ce să faci și încotro să o apuci. Inspiri, expiri, încerci să te liniștești. însă ceva tot nu îți dă pace: monstruosul CV!


Cât de lung ar trebui să fie, dacă nu am experiența necesară, care sunt elementele pe care trebuie să le evidențiez atunci când îmi construiesc propriul CV, în așa fel încât să îmi impresionez angajatorul și să ocup postul? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care fiecare dintre noi și le adresează atunci când vine vorba despre primul pas spre angajare.


Ei bine, unul dintre aspectele importante este reprezentat de competențele hard și soft.



Ce sunt aceste competențe și ce reprezintă mai exact?


Competențele hard si soft evidențiază abilitățile pe care le avem ca și persoane și sunt diferite pentru fiecare dintre noi. Aceste abilități pot fi:

  • de natură practică (competențe hard)

  • teoretică (competențe soft)



Acum că am aflat ce înseamnă aceste competențe, să discutăm despre fiecare în parte.


  • Competențele hard - reprezintă abilitățile tehnice personale, cunoștințele obligatorii, pe scurt, abilitățile care se învață pentru a realiza o anumită activitate. Acestea pot fi cooptate din școală, cărți, traininguri sau chiar de la job, în funcție de domeniul de activitate ales.


  • Competențele soft - surprind interacțiunea cu oamenii, numesc reacția ta la diferiți factori externi și vizează starea emoțională pe care o ai atunci când ești supus unor situații care te scot din zona de confort. Abilitățile soft îți descriu indirect, de către angajator, trăsăturile de caracter și modul de relaționare la un nivel interpersonal.




Exemple de competențe hard


- Cunoașterea limbilor străine

- Gestionare baze e date

- Marketing SEO/SEM

- Cunoașterea limbajelor de programare

- Cunoașterea pachetului Adobe

- Securitate de rețea






Exemple de competențe soft


- Lucrul în echipă

- Creativitate

- Punctualitate

- Comunicare

- Lucrul sub presiune

- Organizare






Acestea au fost doar câteva exemple de competențe de acest fel. Îmbunătățirea acestora se realizează prin multă practică. Poți dezvolta aceste competențe învățând cât mai multe lucruri noi. Prinde curaj, începe călătoria cunoașterii sinelui și descoperă competențe pe care nu știai că le deții.


Fiecare loc de muncă cere în descrierea jobului un anumit set de competențe, hard sau soft.

Important este să poți bifa cât mai multe dintre cerințele de competențe ale angajatorului și să le evidențiezi în CV-ul tău. O altă metodă doveditoare a acestor competențe sunt diplomele sau certificatele pe care le deții.


Procesul de angajare nu este unul ușor, pentru niciuna dintre părți. Indiferent cât încercăm, niciodată nu ne vom simți total pregătiți.


Încrederea în tine și în competențele tale reprezintă, aici, cheia către succes!


Articol realizat de: Oana Teodorescu

Editor: Mădălina Hodorog

Photos: Unsplash

bottom of page