Ce sunt competențele și de ce am nevoie de ele?

Nu e ușor să pornești în căutarea unui job pe piața muncii, mai ales dacă nu ai o idee despre ce să faci și încotro să o apuci. Inspiri, expiri, încerci să te liniștești. însă ceva tot nu îți dă pace: monstruosul CV!


Cât de lung ar trebui să fie, dacă nu am experiența necesară, care sunt elementele pe care trebuie să le evidențiez atunci când îmi construiesc propriul CV, în așa fel încât să îmi impresionez angajatorul și să ocup postul? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care fiecare dintre noi și le adresează atunci când vine vorba despre primul pas spre angajare.


Ei bine, unul dintre aspectele importante este reprezentat de competențele hard și soft.Ce sunt aceste competențe și ce reprezintă mai exact?


Competențele hard si soft evidențiază abilitățile pe care le avem ca și persoane și sunt diferite pentru fiecare dintre noi. Aceste abilități pot fi:

  • de natură practică (competențe hard)

  • teoretică (competențe soft)Acum că am aflat ce înseamnă aceste competențe, să discutăm despre fiecare în parte.


  • Competențele hard - reprezintă abilitățile tehnice personale, cunoștințele obligatorii, pe scurt, abilitățile care se învață pentru a realiza o anumită activitate. Acestea pot fi cooptate din școală, cărți, traininguri sau chiar de la job, în funcție de domeniul de activitate ales.


  • Competențele soft - surprind interacțiunea cu oamenii, numesc reacția ta la diferiți factori externi și vizează starea emoțională pe care o ai atunci când ești supus unor situații care te scot din zona de confort. Abilitățile soft îți descriu indirect, de către angajator, trăsăturile de caracter și modul de relaționare la un nivel interpersonal.