Marian Coman: „Cu toții trebuie să ne găsim acel sol fertil, unde putem să ne dezvoltăm cum dorim”

Un aspect care se repetă constant în piața muncii e legat de tinerele talente. Angajatorii nu îi pot reține, noile talente nu știu exact ce vor.


Am decis să încep această serie de articole – interviuri pentru a-i aduce în prim plan pe acei studenți care:

- poate nu au toate aspectele din viața lor bifate, însă au energie. Sunt vii

- fac deja lucruri extraordinare și ies din zona lor de confort

- visează și planifică după viziunea lor


Seria de articole continuă cu Marian Coman - ambițios și dornic de a crește. Consideră că feedback-ul în companii este esențial.


Ce vei afla din acest articol?

- unde greșesc companiile azi în relația cu tinerii

- ce caută azi noua generație de la locurile de muncă

- feedback concret: cum și când?


Vezi celelalte articole aici.
Locul de muncă azi – unde greșesc angajatorii din punctul tău de vedere?

Consider că ar trebui ca angajatorii și cei aflați în funcții de conducere să evite găsirea unui „țap ispășitor” și pedepsirea acestuia. În momentul în care apare o eroare, de cele mai multe ori este o eroare colectivă, iar prin faptul că dăm vina pe cineva nu înseamnă că s-a și rezolvat problema și nu va mai apărea, ba chiar mai mult, consider că angajații vor deveni mai crispați în încercarea de a nu greși. În momentul în care apare o eroare, ar trebui analizată și luate măsuri pentru ca acea problemă să nu mai apară - așa ar putea fi ajutați angajații.


La o companie în cadrul căreia am activat, un angajat a stricat involuntar o piesă cu o valoare în jurul sumei de 700 lei, acea componentă a fost plătită de către companie, dar în momentul în care un alt angajat a stricat ceva asemănator cu o valoare în jur de 50-60 lei, a fost nevoit să plătească din banii proprii. De aici mie îmi reiese că nu toți angajații sunt tratați cu egalitate și consider că toți trebuie să fim egali indiferent de rasă, etnie, religie etc.

Ce crezi că ar trebui să facă angajatorul pentru a menține tinerele talente în companie?

Din punctul meu de vedere, depinde de ceea ce doresc ambele părți. Dacă angajatorul își tratează angajatul ca un simplu număr și nu este interesat de dezvoltarea și creșterea angajatului, acesta la un moment dat va tinde spre un loc unde se va simți apreciat pentru tot ceea ce face și va fi susținut atât în dezvoltarea lui personală cât și profesională. Cu toții trebuie să ne găsim acel sol fertil, unde putem să ne dezvoltăm cum dorim.


Pe de altă parte, uneori noi ne căutăm un loc de muncă pentru a avea un venit, pentru a face experiența necesară pentru a putea candida la postul pe care noi îl dorim cu adevărat, însă când pornim cu această premisă consider că nu suntem devotați 100%, iar acest lucru se reflectă în calitatea muncii noastre.


Consider că atunci când două părți ajung la un acord, ambele trebuie să se implice 100% pentru a avea o colaborare de lungă durată.


De exemplu eu îmi doresc o companie în care să găsesc respect reciproc, stabilitate, susținere și încredere. Consider că sunt esențiale pentru o colaborare de lungă durată.