top of page

Marian Coman: „Cu toții trebuie să ne găsim acel sol fertil, unde putem să ne dezvoltăm cum dorim”

Un aspect care se repetă constant în piața muncii e legat de tinerele talente. Angajatorii nu îi pot reține, noile talente nu știu exact ce vor.


Am decis să încep această serie de articole – interviuri pentru a-i aduce în prim plan pe acei studenți care:

- poate nu au toate aspectele din viața lor bifate, însă au energie. Sunt vii

- fac deja lucruri extraordinare și ies din zona lor de confort

- visează și planifică după viziunea lor


Seria de articole continuă cu Marian Coman - ambițios și dornic de a crește. Consideră că feedback-ul în companii este esențial.


Ce vei afla din acest articol?

- unde greșesc companiile azi în relația cu tinerii

- ce caută azi noua generație de la locurile de muncă

- feedback concret: cum și când?


Vezi celelalte articole aici.




Locul de muncă azi – unde greșesc angajatorii din punctul tău de vedere?

Consider că ar trebui ca angajatorii și cei aflați în funcții de conducere să evite găsirea unui „țap ispășitor” și pedepsirea acestuia. În momentul în care apare o eroare, de cele mai multe ori este o eroare colectivă, iar prin faptul că dăm vina pe cineva nu înseamnă că s-a și rezolvat problema și nu va mai apărea, ba chiar mai mult, consider că angajații vor deveni mai crispați în încercarea de a nu greși. În momentul în care apare o eroare, ar trebui analizată și luate măsuri pentru ca acea problemă să nu mai apară - așa ar putea fi ajutați angajații.


La o companie în cadrul căreia am activat, un angajat a stricat involuntar o piesă cu o valoare în jurul sumei de 700 lei, acea componentă a fost plătită de către companie, dar în momentul în care un alt angajat a stricat ceva asemănator cu o valoare în jur de 50-60 lei, a fost nevoit să plătească din banii proprii. De aici mie îmi reiese că nu toți angajații sunt tratați cu egalitate și consider că toți trebuie să fim egali indiferent de rasă, etnie, religie etc.





Ce crezi că ar trebui să facă angajatorul pentru a menține tinerele talente în companie?

Din punctul meu de vedere, depinde de ceea ce doresc ambele părți. Dacă angajatorul își tratează angajatul ca un simplu număr și nu este interesat de dezvoltarea și creșterea angajatului, acesta la un moment dat va tinde spre un loc unde se va simți apreciat pentru tot ceea ce face și va fi susținut atât în dezvoltarea lui personală cât și profesională. Cu toții trebuie să ne găsim acel sol fertil, unde putem să ne dezvoltăm cum dorim.


Pe de altă parte, uneori noi ne căutăm un loc de muncă pentru a avea un venit, pentru a face experiența necesară pentru a putea candida la postul pe care noi îl dorim cu adevărat, însă când pornim cu această premisă consider că nu suntem devotați 100%, iar acest lucru se reflectă în calitatea muncii noastre.


Consider că atunci când două părți ajung la un acord, ambele trebuie să se implice 100% pentru a avea o colaborare de lungă durată.


De exemplu eu îmi doresc o companie în care să găsesc respect reciproc, stabilitate, susținere și încredere. Consider că sunt esențiale pentru o colaborare de lungă durată.





Menționai foarte mult de importanța feedbackului primit pe un task anume.

Consider că la început de carieră feedback-ul este cel mai important pentru noi. Fiind la început, ești un pic nesigur pe munca pe care o faci, iar ca să îți evalueze cineva cu experiență munca, mi se pare un lucru benefic. Siguranța apare în timp, iar ca să poți să fii sigur, trebuie să știi ceea ce faci bine și ceea ce nu faci bine.


Poți să ne dai un exemplu concret pentru a înțelege mai bine nevoia de feedback pentru noii angajați?


Ca să dau un exemplu concret, eu am fost pe o poziție nouă fără să am parte de training. Am primit primul task, l-am dus la capăt așa cum am știut mai bine facând singur research. Apoi am cerut feedback de la superior să știu dacă e mulțumit de ceea ce am făcut, însă nu am primit. Am mai primit un task, l-am dus și pe acesta la capăt cu chiu cu vai 😊, am cerut din nou feedback, la fel nu am primit niciun raspuns.


Ei bine, atunci am început să-mi pun semne de întrebare legate de mine și ușor ușor am început să devin nesigur pe munca mea. Am auzit „dacă nu ți se reproșează ceva, înseamnă că e bine”, “ai nevoie de laude?” etc.


Noi avem nevoie de feedback, chiar dacă e negativ, deoarece perioada de început de carieră e vitală pentru noi, așa că orice tip de feedback e bine venit – mai ales feedback-ul constructiv.





De ce crezi că pleacă astăzi tinerii din companii într-un timp foarte foarte scurt?

Consider acest subiect destul de amplu, am să încerc să îl împart în două părți.

În prima parte vreau să vorbesc despre noi, tinerii, care ne supraevaluăm și luăm uneori feedback-ul negativ prea personal. Acest lucru începe din copilărie când involuntar ne este indus de către părinți că trebuie să avem note de 10, toți ar trebui să fim ingineri, medici, avocați, etc și suntem comparați cu alți copii.


Uneori, părinții vor ca noi să reușim ceea ce ei nu au reușit, sau să facem exact ceea ce au făcut ei. Deoarece ei au o carieră de succes și bineînțeles, că își doresc acest lucru și de la odraslele lor, dar uneori se sare peste partea pe care noi o preferăm cu adevărat, iar în momentul în care primim un feedback negativ, avem tendița de a da vina pe altcineva (profesor, superior direct, etc) și nu înțelegem că acel feedback negativ ar putea să fie unul constructiv și să ne ajute în cariera aleasă de catre noi.





În cea de a doua parte vreau să discut despre companii. Din ceea ce eu am observat în scurta mea experiență, e că ei deși probabil cunosc nivelul la care suntem supuși în timpul facultății, mă refer că învătăm pur teoretic, foarte rar cu exemple concrete și palpabile, în momentul în care începem munca ne lovim de unele situații pe care din lipsa de exercițiu pe care o avem ne lovim de greu.


Ei bine, în momentul acela avem nevoie de un lider care să înțeleagă că începutul nostru este mai greoi, dar suntem o generație foarte ambițioasă, iar dacă în momentele acelea ni se oferă sprijin, timp și spațiu consider că în viitor acea companie va avea de câștigat, iar liderul care și-a „pierdut” timpul explicându-ne va avea mai puțin de reparat după noi și va fi sigur de munca pe care noi o depunem că va fi de calitate.


O altă barieră e că de la început se cere experință, iar noi fară să activăm în programe de internship sau să muncim în timpul facultății dorim să candidăm direct pe un post de inginer (doar nu am învățat atât degeaba😊), însă nu e așa ușor, trebuie să o luăm și noi treptat.





Ce a schimbat programul FUTURE - Construiește cu pasiune la tine în perioada trainingurilor?

FUTURE mi-a redat încrederea în mine și în cunoștiințele acumulate până în prezent și cel mai important, m-a învățat cum să-mi pun în valoare atuurile.


Odată ce mi-am recăpătat încrederea pierdută, am început sa fiu mai dezinvolt și mai sigur pe mine, iar acest lucru se vedea după fiecare interviu pe care îl aveam.


În perioada petrecută la FUTURE am avut parte de mai multe interviuri, iar acest lucru a fost ideal pentru mine, deoarece ceea ce învățam în acest program, puneam acasă și la interviuri în practică. Iar perioada interviurilor pot zice că s-a finalizat cu bine, având în vedere că urmează să îmi schimb locul de muncă, exact ceea ce îmi doream când am început programul.


Iar pe lângă asta, probabil fără să vrea, FUTURE a făcut o legătura faină tare (permite-mi să mă exprim așa) între noi, chiar dacă în timpul trainingurilor nu vorbeam foarte mult, acum când ne întâlnim pe strada ne bucurăm că ne vedem, stăm la povești, uneori ne și îmbrățișăm 😊).





Viitorul sună bine, însă încotro?


Încotro? Dacă în trecut se găsea cu greu un loc de muncă, acum putem observa cum unii traiesc facând exact ceea ce le place, de la jucatul pe calculator, la statul pe social media. Ceea ce mă face să cred, că orice ai face, dacă pui suflet într-un final vei fi răsplatit, iar dacă ne facem suficient curaj consider că putem încerca mai multe domenii, să ne găsim locul cu adevărat.


Un alt exemplu bun ar fi compania TenarisSilcotub care are un program foarte bun pentru tinerii absolvenți, prin care le oferă un sprijin foarte mare de dezvoltare, și sincer, aș vrea să văd astfel de programe în cadrul mai multor companii.


Deci da, viitorul sună bine, se poate și la noi în țară, noi putem schimba ceva dacă punem suflet și ne dorim asta cu adevărat.


Sursa foto: Andreea Olah, Edina Plesch

bottom of page